LEA: daugiau nei 1 tūkst. gyventojų prašo 3,5 mln. eurų taršiems katilams keisti | kl.lt

LEA: DAUGIAU NEI 1 TŪKST. GYVENTOJŲ PRAŠO 3,5 MLN. EURŲ TARŠIEMS KATILAMS KEISTI

  • 2

Iškastinį kurą naudojančius katilus keisti Vidurio ir Vakarų Lietuvoje siekia 1029 gyventojai, jie prašo beveik 3,54 mln. eurų paramos, skelbia Lietuvos energetikos agentūra (LEA).

LEA ketvirtadienį sustabdė paraiškų priėmimą, nes iki šiol prašoma tiek paramos lėšų, kiek jų iš viso skirta šiam etapui. Energetikos ministerija, atsižvelgdama į paramos poreikį, įvertins galimybes skirti tam papildomai lėšų.

Nuo spalio 26 dienos Vidurio ir Vakarų Lietuvoje gyventojai vėl kviečiami kreiptis dėl paramos, keičiant biomasę naudojančius katilus į efektyvesnius šildymo įrenginius. Paraiškų šiai paramai gauti priėmimas trumpam buvo sustabdytas.

Atnaujintus kvietimą, sąlygos dotacijai nekeičiamos. Dėl paramos ir toliau gali kreiptis tie individualių bei sodo namų gyventojai, kurie neefektyvų biomasę naudojantį katilą jau yra pasikeitę į efektyvesnį šildymo įrenginį ne anksčiau kaip po 2023 metų liepos 26 dienos.

Pagal visus kvietimus keičiant taršius katilus iki šiol gauta beveik 2,6 tūkst. gyventojų paraiškų, kurių prašoma paramos suma siekia 10,37 mln. eurų.

Du iš keturių pirmojo paraiškų teikimo etapo kvietimai, skirti Vidurio ir Vakarų Lietuvos gyventojams, sustabdyti. Bet pagal paskelbtus pirmojo etapo kvietimus Vilniaus apskrities gyventojai kviečiami ir toliau teikti paraiškas ir gauti dalies išlaidų kompensacijas, pakeitę turimus neefektyvius, taršius, biomasę ar iškastinį kurą naudojančius šildymo katilus.

Finansavimas apskaičiuojamas taikant fiksuotus įkainius. Gali būti kompensuojama vidutiniškai apie 3,5 tūkst. eurų išlaidų, pakeitus neefektyvų katilą į šilumos siurblį, ir apie 1,5 tūkst. eurų – įsirengus 5 klasės biokuro katilą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

cia praso NE zmones o VAGYS !

Kaip

jie "dziaugsis" tokiu "tobulu" pakeitimu!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS