Lietuva toliau inicijuoja sankcijas Rusijai: bando stabdyti tranzitą į Kaliningradą | kl.lt

LIETUVA TOLIAU INICIJUOJA SANKCIJAS RUSIJAI: BANDO STABDYTI TRANZITĄ Į KALININGRADĄ

  • 36

Kai prieš du dešimtmečius tapo akivaizdu, kad Lietuva ir Lenkija stos į Europos Sąjungą (ES), Rusija sunerimo, kaip reikės aprūpinti Kaliningradą, praneša LNK.

ES, ypač Vokietija su Prancūzija, spaudė Lietuvą sutarti su Rusija. Iš pradžių Rusija reikalavo, kad jų traukiniai važiuotų netikrinami. Lietuva reikalavo, kad į Kaliningradą rusams reikėtų vizų. Pasiektas tarpinis variantas – traukiniai kontroliuojami, rusams reikia ne vizų, bet paprasčiau gaunamų leidimų. ES, Lietuva ir Rusija pasirašė sutartį, tai buvo viena iš sąlygų Lietuvai įstoti į ES.

„Ji įeina kaip protokolas į mūsų sutartis ES. Tai atvejis, kai mes vieni, be konsultacijų su ES, žingsnių daryti negalime“, – sako buvęs parlamentaras Gediminas Kirkilas.

Bet šiokie tokie žingsniai daromi. Kovo pabaigoje kalbėta, kad Lietuva negali uždaryti Rusijos konsulato Klaipėdoje, esą jis būtinas Kaliningrado tranzitui.

„Pradedant uždarinėti konsulines įstaigas, yra didelė tikimybė, kad grėstų vėliau atsakas už sutarties nesilaikymą. Mes sutarties kol kas negalime nesilaikyti“, – teigė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Po penkių dienų Lietuva uždarė konsulatą. Apie įsipareigojimus Rusijai G.Landsbergis kalbėjo ir taip: „Akivaizdu, kad su šio režimo valdoma valstybe civilizuoto pasaulio nebesieja niekas.“

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Premjerė Ingrida Šimonytė kalbėjo ir apie visą Rusijos tranzitą į Kaliningradą: „Lietuva gali turėti savo nuomonę, bet tai yra ES įsipareigojimas. Bet negaliu pasakyti, kad konsultacijų ta tema nevyksta.“

Yra sakančių, kad tokie klausimai, kaip Kaliningrado tranzitas, ypač dabar – esminiai Lietuvos užsienio politikos sprendimai, dėl kurių Vyriausybė neturėtų spręsti viena.

„Pritariu ekspertams ir politikams, kurie prabrėžia, kad valdančioji koalicija galėtų daugiau tartis, nes užsienio politika ne vien Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, bet ir visos Lietuvos valstybės“, – sako Mykolo Romerio universiteto politologas Vytautas Dumbliauskas.

Rusų propaganda jau pasakoja, neva lietuviai organizuoja Kaliningrado blokadą. Todėl Rusijai esą reikės užsitikrinti sausumos koridorių per Suvalkų ruožą.

„Jie visą laiką nori pabrėžti, kad čia visi yra rusofobai. Būtent tuo jie bando pateisinti karą. Papildomai jiems argumentų suteikti nebūtina“, – mano G.Kirkilas.

Tuo labiau kad, anot G.Kirkilo, tranzito per Lietuvą stabdymas rusams nebūtų skausmingas.

Politikams šiuo atveju reikia būti labai atsargiems. Nežinau, ką politikai gali padaryti.

„Sankcijos, kurios veikia, t.y. finansinės, energijos resursų nepirkimas, šis tranzitas tokio poveikio neturi“, – teigia G.Kirkilas.

Tačiau, Vakarų žvalgybos vertinimais, Kaliningrado tranzitas per Lietuvą rusams ypač svarbus. Apribojus šį tranzitą, netgi dabartinėje konfrontacijoje, rusai pasiryžę iš esmės keisti santykius su Vakarais.

„Jau įvairūs Dūmos radikaliausi atstovai šaukia, kad Lietuva provokuoja“, – apie sklindančias kalbas sako G.Kirkilas.

Ypač kai V. Putinui reikia paaiškinimų, kodėl nesugeba įveikti Ukrainos.

„Yra karo analitikų nuomonių, kad V. Putinas suinteresuotas išprovokuoti vieną NATO valstybę, jog įsikištų NATO ir galėtų aiškinti, kad būtų laimėjęs Ukrainoje, bet NATO neleido. Tokie dalykai įmanomi“, – su galimu scenarijumi supažindina V.Dumbliauskas.

Apžvalgininkus stebina ir Lietuvos politikų siūlymai stačiatikiams. Kai keli ortodoksų kunigai paskelbė nesutinkantys su Maskvos patriarchu Kirilu, kuris atvirai skatina karą ne tik Ukrainoje, bet ir Lietuvoje, Vilniaus meras Remigijos Šimašius išreiškė palaikymą ir pasidalijo nuomone apie cerkvių likimą.

„Turime sugrįžti į laikus, kurie buvo iki 1686 m., kai mūsų stačiatikių cerkves perėmė Maskvos patriarchatas. Manau, kad tam yra visos prielaidos“, – tuo metu sakė R.Šimašius.

Pagal Konstituciją religinės bendruomenės atskirtos nuo valstybės.

„Politikams šiuo atveju reikia būti labai atsargiems. Nežinau, ką politikai gali padaryti“, – sakė G.Kirkilas.

Lietuvos politikai pasaulyje vadinami drąsiais, bet pačioje Lietuvoje nemažai svarstoma, ar visada sprendimai tinkamai pasveriami, pvz., atidarius Taivaniečių atstovybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

lietuva uždaro tranzitą

ką tai Rusija? Tikiuosi ne po termobranduolinę ant didžiųjų miestų.

idiotai ir sankcijos Rusijai

Reikėjo laiku pritaikyt sankcija ukromaidaunam. Nebūtų karo. Nebūt reikėję sankcijų Rusijai. Kurios gerokai per kišenę užtvatino ir Lietuvai. Čia tik seimo penimiams do toho - vokeliu visus praradimus kompensuoja. O runkeliam iš savų uždirbtų mokėt reikia.

Celina D

Galvojau kad karo atveju ir jankių palydovus ištiks toks pat likimas. Tada nei foto nei navigacijų. Kaži ko rusai laukia? Visų gi nereikia, paskui nuolaužos kitus naikins.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS