Lietuva oficialiai informuota apie kuro pakrovimą į Astravo AE | kl.lt

LIETUVA OFICIALIAI INFORMUOTA APIE KURO PAKROVIMĄ Į ASTRAVO AE

Lietuva ketvirtadienį gavo oficialų patvirtinimą, kad į Astravo atominės elektrinės (AE) pirmojo bloko reaktorių pradedamas vežti branduolinis kuras, pranešė Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI).

„Rugpjūčio 6 dieną VATESI gavo pranešimą iš Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), kad į Baltarusijos atominės elektrinės pirmąjį energijos bloką pradėtos vežti nenaudoto branduolinio kuro rinklės, kurias planuojama pradėti krauti į reaktorių“, – rašoma pranešime.

Anot inspekcijos, apie tai ją informavo ir Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministerija, su kuria yra pasirašytas tarpinstitucinis susitarimas dėl keitimosi informacija.

„Branduolinis kuras bus pradėtas krauti į reaktorių, vadovaujantis Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministerijos branduolinės ir radiacinės saugos departamento išduotu leidimu ir suderinta darbų programa. Tokio leidimo išdavimą numatė Baltarusijos teisės aktų pakeitimai, atlikti liepos 30 dieną“, – teigia VATESI.

Inspekcija pranešė, kad ši informacija perduota Lietuvos institucijoms.

Branduolinio kuro rinklių įkrovimas į reaktorių, VATESI teigimu, yra svarbus AE pirmojo bloko paleidimo etapas. Įkrovus rinkles prasidės tolesni veiksmai – fizikinis, energetinis bei bandomasis pramoninis reaktoriaus naudojimas.

Pasak VATESI, Lietuvos keliami klausimai dėl aplinkosaugos ir branduolinės saugos Astravo AE ir toliau lieka neatsakyti, taip pat neįgyvendintos streso testų metu tarptautinių ekspertų pateiktos bei  TATENA misijų rekomendacijos, ypač susijusios su ekstremaliais seisminiais įvykiais, avarijų prevencija bei valdymu, ir tai yra netoleruotina.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Už tai

Baltarusiams linkiu pilietinio karo.

Nerijus

Reikia džiaugtis, kad įspėjo. Nes nelabai kas skaitosi su mūsų nuomone. Nors aišku, kad labai išiskaluota problema. Mano manymu tai tikrai nelabai kas norėtų prisėsti ant parako statinės. Neaukos juk savo žmonių, kad pakenktų kitiems.

PAŽEMINO

Tarptautinė atominės energetikos agentūra(TATENA)suderino kuro užkrovimą,o VATESI matote neatsiklausė-tik informavo.Kokia gėda.Ir kam tada tiek klyksmo,isterijos ir jodo tablečių.Viskas tik oro burbuliukas,kurį maži vaikučiai labai gražiai,pūkučiu,vadina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS