Lietuva pakviesta pradėti derybas dėl narystės EBPO | kl.lt

LIETUVA PAKVIESTA PRADĖTI DERYBAS DĖL NARYSTĖS EBPO

  • 0

Lietuva pakviesta pradėti derybas dėl narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO).

Apie tai Lietuvos prezidentę telefonu informavo EBPO generalinis sekretorius Angelas Gurria (Anchelas Gurija), pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

„Tai – nuoseklių Lietuvos pastangų įvertinimas, kuris atvers daugiau galimybių ginti mūsų valstybės interesus. Narystė EBPO sustiprins Lietuvos patrauklumą užsienio investuotojams, leis glaudžiau bendradarbiauti su pažangiausiomis pasaulio valstybėmis ir prisidės prie mūsų šalies augimo bei ekonominės gerovės skatinimo“, – pranešime spaudai sakė Dalia Grybauskaitė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad derybų pradžia taip pat yra ir įpareigojimas Lietuvai toliau stiprinti ekonomikos konkurencingumą ir diegti inovacijas, didinti jaunimo užimtumą, gerinti valstybės įmonių valdymą bei įgyvendinti kitas reformas.

Vasario pabaigoje buvo sudaryta Lietuvos narystės EBPO koordinavimo komisija, kuriai pirmininkauja Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis, į ją taip pat įeina viceministrai, Lietuvos banko, Konkurencijos tarybos, Statistikos departamento bei Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovai.

A.Mačiulis tuomet teigė, kad Lietuvos narystė EBPO yra svarbi, atsižvelgiant į pastaruosius Rusijos veiksmus.

Lietuva dabar aktyviai dalyvauja EBPO komitetuose ir darbo grupėse. Lietuvos atstovai bendradarbiauja su EBPO ekspertais konkurencijos stiprinimo, ekonomikos liberalizavimo ir kovos su korupcija srityse. Šalis taip pat prisideda teikiant EBPO paramą Ukrainai.

Oficialų prašymą tapti EBPO nare Lietuva įteikė 2002 metais.

Narystė pagerintų investicinę aplinką

Lietuvos įstojimas į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO) padėtų pagerinti šalies investicinę aplinką, sako šalies prezidentės patarėja. Premjeras sako, kad kvietimas derėtis yra didelis žingsnis į priekį - Lietuva turės ilgalaikės naudos ir sustiprins savo ekonomiką.

„Manau, kad tai (narystė EBPO -BNS) labai svarbi užtikrinant investicinę aplinką, narystė organizacijoje taip pat vertinama kaip pliusas vertinant verslo aplinką“, - BNS teigė vyriausioji prezidentės patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė.

EBPO generalinis sekretorius Angelas Gurria (Anchelas Gurija) Lietuvos vadovę ketvirtadienį telefonu informavo, jog šalis pakviesta pradėti derybas dėl narystės organizacijoje.

„Aš manau, kad tai iš tikrųjų yra kelių metų Lietuvos darbo rezultato įvertinimas. Pradėti derybas dėl narystės siekėme jau kelis metus. Manyčiau, kad tai yra geras signalas, nes valstybės vertinamos pagal jų pasirengimą ir siekius“, - teigė J.Neliupšienė.

Anot jos, pačios derybos dėl narystės gali užtrukti, tačiau turint omenyje, kad Lietuva aktyviai dalyvavo EBPO veikloje, tikimasi, jog jos bus trumpesnės nei įprastai.

Algirdas Butkevičius sako, kad nuolatiniai susitikimai su EBPO atstovais, šalių narių vadovais, pokalbiai ir derybos bei Lietuvos ekonominė pažanga davė teigiamų rezultatų.

„Tai didelis žingsnis į priekį. Priklausydami šiam solidžiam ekonomiškai brandžių ir pajėgių valstybių klubui, turėsime ilgalaikės naudos ir dar labiau sustiprinsime šalies ekonomiką“, - pranešime spaudai sakė premjeras.

Planuojama, kad organizacijos nare Lietuva galėtų tapti kitais metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS