Lietuvoje mažėja vaistinių: kenčia ir klientai, ir darbuotojai | kl.lt

LIETUVOJE MAŽĖJA VAISTINIŲ: KENČIA IR KLIENTAI, IR DARBUOTOJAI

  • 14

Nuo liepos dalis šalies vaistinių dirba trumpiau, o kai kurios visai nebeatvėrė durų. Visa tai dėl įsigaliojusio reikalavimo, kad kiekvienoje vaistinėje turi dirbti nors vienas vaistininkas. Iki šiol dirbti galėdavo vieni vaistininkų padėjėjai – farmakotechnikai. Tinklų vadovai atviri – tokio vaistų prieinamumo, koks buvo iki šiol – užtikrinti nebepavyks, praneša LNK.

„Iki šiol ir taip trūkdavo vaistininkų, dabar tuo labiau. Dabar taip sukiršintas mūsų visas kolektyvas, vieni pyksta ant kitų“, – sakė „Eurovaistinės“ vaistininkė Jūratė Petrevičienė.

„Kai kur darbo laikas trumpėjo, kai kur buvo nebedirbama sekmadieniais. Ši situacija iš tiesų yra skausminga specialistams farmakotechnikams, kurie dirba jau daugelį metų“, – sakė vaistinių tinklo „Camelia“ regiono vadovė Kristina Zacharevič.

Vaistinė Pakruojyje dirba tik dėl vaistininkės noro padirbėti ilgiau. Darbo laiką trumpina tik pusvalandžiu, o kitą mėnesį atvyksta kitas specialistas, todėl vaistinė galės dirbti toliau.

„Į Pakruojį nuo rugpjūčio mėnesio vaistininkas keliaus iš Šeduvos. Suvokti, kad tu dvidešimtmetį dirbai, konsultavai ir galėjai vienas padėti, o dabar atrodo, kad kažkas pasikeitė, nors patirtis šių žmonių yra tikrai didelė“, – sakė „Eurovaistinės“ atstovė Rolanda Lipnevičiūtė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Tenka konstatuoti faktą, kad tokio vaistų prieinamumo, koks buvo iki liepos mėnesio, šiai dienai rinka nebegali užtikrinti. Vaistininkų nepakanka padengti visas darbo valandas visose Lietuvos vaistinėse.  Visi šie pakeitimai palietė 87  „Gintarinės“ vaistinės tinklo vaistines. Jonava, Zarasai, Vilkaviškis, Naujoji Akmenė, Anykščiai pajaus tuos pokyčius labiau“, – sakė „Gintarinės“ vaistinės generalinė direktorė Rūta Bagdonavičienė.

Taip yra, nes nuo liepos 1 d. įsigaliojo nauja tvarka. Kiekvienoje vaistinėje privalės dirbti ne farmakotechnikas, bet ir nors vienas vaistininkas. Kai kuriais atvejais pacientai net neatskirdavo, kas juos aptarnaudavo.

„Norima sustiprinti farmacinės paslaugos kokybę. Farmakotechnikas ir vaistininkas yra dvi skirtingos specializacijos“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerijos farmacijos politikos departamento direktorė Anželika Oraitė.

Vaistinės privestos koreguoti darbo krūvius ir darbo laikus dėl to, nes, kaip pačios teigia, vaistininkų trūksta. Dėl permainų daliai vaistininkų teko keliauti ne tik iš vienos vaistinės į kitą, bet ir į skirtingus Lietuvos miestus. Didžiųjų miestų gyventojai pokyčių nepajus, daugiausiai pasikeitimų – mažuose miesteliuose.

„Mažuose miesteliuose neturime jokių galimybių. Pas gydytojus ilgos eilės, todėl važiuoji į didmiestį, tai dabar jeigu ir vaistų pradėsim ieškoti, nežinau, kur tas gerėjimas“, – dalijosi praeivė.

„Nėra budinčių vaistinių naktinių, o vaistų labai tankiai prireikia“, – sakė vyriškis.

Pačių mažiausių kaimų ar miestelių, kur mažiau nei 3 tūkst. gyventojų, vaistinėms numatomos išimtys. Ten ir toliau farmakotechnikai galės dirbti fiziškai vieni, bet vaistininkas jį prižiūrės per nuotolį.

„Galės dirbti tik tie farmakotechnikai, kurie baigę mokslus iki 2006 m. ir kita naujovė, kad vaistininkas galės prižiūrėti ne daugiau nei tris farmakotechnikus“, – sakė A. Oraitė.

Anot ministerijos, pokyčiai reikalingi tam, kad žmogus, užėjęs į vaistinę, visais klausimais gautų kokybiškas paslaugas. Taip atsižvelgiama ir į tai, kad vaistinėse plečiamas paslaugų spektras, pavyzdžiui skiepijimas, kurį tik vaistininkas gali atlikti.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Vanda

Genocidas....

ALGIRDAS.

Argi kada konservatnykai linkėjo gero LIETUVOS GYVENTOJAMS , kai žmogus ateina su išrašytu receptu , koks skirtumas kas jį aptarnauja ir valytoja gali iš stalčiaus paduoti reikiamą vaistą ,

alis...

per daug tų vaistinių... matyt geras biznelis sukasi...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS