Lietuvoje nustatyti dar 24 nauji paukščių gripo atvejai | kl.lt

LIETUVOJE NUSTATYTI DAR 24 NAUJI PAUKŠČIŲ GRIPO ATVEJAI

Lietuvoje praeitą penktadienį buvo nustatyti nauji 24 paukščių gripo atvejai, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Nauji atvejai patvirtinti septyniose savivaldybėse: Šiaulių, Klaipėdos, Vilniaus, Zarasų, Utenos rajonų bei Elektrėnų bei Marijampolės.

Praeitos savaitės pradžioje Sartų ežere buvo rastos keturių kirų ir penkių upinių žuvėdrų gaišenos.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus kirų ir ūpinių žuvėdrų gaišenų mėginius penktadienį nustatytas labai patogeniškas paukščių gripo A tipo H5N1 potipio virusas, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Šis virusas taip pat buvo nustatytas ir Klaipėdos rajone, Kalvių karjere, rastoms penkių kirų gaišenos.

Taip pat praeitą savaitę Šiaulių rajone, Bubių tvenkinio pakrantėje, buvo rastos keturios kirų gaišenos. Tyrimais taip pat nustatytas paukščių gripo A tipo H5N1 potipio virusas.

Paukščių gripo virusas taip pat nustatytas Elektrėnų marių pakrantėje rastoms dviejų kirų gaišenoms ir tokiam pačiam skaičiui Utenos rajone, Alaušo ežero pakrantėje, rastų kirų gaišenų.

Paukščių gripas taip pat diagnozuotas Marijampolės savivaldybėje, Poezijos parko teritorijoje, rastai kiro gaišenai, taip pat Vilniaus rajone, Avižienių seniūnijoje, Galinės kaime, rastai gandro gaišeinai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai virusu užkrėstas vietas pažymėjo informaciniais ženklais. Židinių vietose kuriuose nerekomenduojamas žmonių lankymasis, laukinių paukščių lesinimas. Taip pat informuotos vietos savivaldybės.

Tarnyba teigia, kad, turėjus kontaktą su laukiniais paukščiais, svarbu laikytis griežtos asmens higienos, nesilankyti naminių paukščių vietose su galimai virusu užteršta avalyne ir rūbais.

Esant galimybei rekomenduojama apdengti naminių paukščių laikymo ar buvimo vietą, eliminuoti bet kokią kontakto su laukiniais paukščiais galimybę, laikyti paukščių lesalą uždarose patalpose, nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS