Lietuvoje per savaitę afrikinis kiaulių maras nustatytas 17 šernų | kl.lt

LIETUVOJE PER SAVAITĘ AFRIKINIS KIAULIŲ MARAS NUSTATYTAS 17 ŠERNŲ

Lietuvoje pastarąją savaitę - vasario 23- kovo 1 dienomis - afrikinis kiaulių maras (AKM) buvo nustatytas 16 nugaišusių ir vienam sumedžiotam šernui, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus pristatytų šernų gaišenų ir skerdenų mėginius, AKM diagnozė patvirtinta: Akmenės rajone vienam sumedžiotam šernui ir Kauno, Marijampolės, Prienų, Vilniaus ir Zarasų rajonuose - šernų gaišenoms.

Nuo šių metų pradžios Lietuvos laukinėje faunoje AKM nustatytas 108 vietose 163 šernams (91 nugaišusiam ir 72 sumedžiotiems).

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad šią savaitę Lenkijoje užregistruotas pirmasis šiemet afrikinio kiaulių maro protrūkis kiaulių laikymo vietoje. Naujas AKM protrūkis taip pat užregistruotas ir Italijos Sardinijos saloje esančiame ūkyje. Liga pasireiškė abiejų valstybių vidutinio dydžio ūkiuose, kuriuose buvo auginamos atitinkamai 67 ir 68 kiaulės. Veterinarijos specialistai ėmėsi būtinų apsaugos priemonių, siekiant užkirsti kelią ligai plisti, visos ūkiuose augintos kiaulės nugaišintos, o gaišenos - saugiai sunaikintos.

„Šiais metais Lietuvoje AKM protrūkių ūkiuose dar nebuvo užregistruota, tačiau pagal mūsų specialistų kaupiamus statistikos duomenis, liga kiaulių laikymo vietose dažniausiai nustatoma šiltuoju metų laiku, vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 17 laipsnių. Tačiau pirmasis ligos protrūkis kaimyninėje Lenkijoje tik patvirtina, jog rizika pasireikšti ligai išlieka visuomet. Todėl privalomų biologinio saugumo reikalavimų reikia laikytis nuolatos, visuose ūkiuose, nesvarbu, ar ūkis patenka į AKM rizikos zonas, ar ne. AKM plinta ne vien per šernus, virusą dideliais atstumais gali pernešti žmonės ar transporto priemonės“, - perspėja VMVT direktorius Darius Remeika.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Mulkina

Pats baisiausias lakštingalų kirkšnių maras)

joškėnas

Maras ir maras.Kol neturėsim normaliai mąstančio aplinkos ministro,tai nieko ir nereikia tikėtis.Kodėl sovietizme taip nebuvo?Labai paprasta sureguliuoti vilkų,lapių,usūrinių šunų populiaciją iki minimumo ir ligos platinimas nutruks.Nelegalus šernus deportuoti .

...

Nuotraukoj kažkokie pajuodėliai - aiškiai tą marą 'atbėgėliai' atnešė; ar tas maras mūsų LL negresia?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS