Lietuvoje užaugintų krapų mėginiuose – pesticidų likučiai | kl.lt

LIETUVOJE UŽAUGINTŲ KRAPŲ MĖGINIUOSE – PESTICIDŲ LIKUČIAI

Šalies parduotuvėse, prekyvietėse ir turgavietėse jau patikrinta apie 14 t įvairių sezoninių daržovių, uogų ir vaisių. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai nurodo, kad, lyginant su ankstesniais metais, šiemet nustatyta mažiau pažeidimų ar vartotojų klaidinimo atvejų.

Pasak VMVT Maisto skyriaus vyr. specialistės Algintės Serapinaitės, pirmą šių metų pusmetį VMVT inspektoriai patikrino apie 300 kg sezoninių daržovių (ridikėlių, burokėlių, šparagų, svogūnai, cukinijų, moliūgų ir kt.), apie 1,5 t bulvių, beveik 1 t agurkų ir pomidorų, apie 750 kg uogų (braškių ir šilauogių), taip pat 4,7 t vaisių (obuolių, kriaušių, arbūzų, mandarinų, apelsinų ir citrinų). Grubių kokybės pažeidimų (ligų, puvinių, mechaninių pažeidimų ir kt.) patikrinimų metu nebuvo nustatyta.

Šių metų pirmą pusmetį ištyrus 11 lietuviškų, lenkiškų, graikiškų ir ispaniškų braškių mėginių, nė viename jų pesticidų likučių nebuvo nustatyta. Normas viršijančių pesticidų likučių rasta 2 Lietuvoje užaugintų krapų mėginiuose. Cheminių teršalų taip pat buvo nustatyta apelsinuose iš Egipto, greipfrutuose iš Turkijos, špinatuose iš Italijos ir petražolėse iš Gruzijos.

„Nesaugių produktų tiekimas rinkai nedelsiant buvo uždraustas. Tačiau lyginant ankstesnių metų statistikos duomenis, galima pasidžiaugti kad Lietuvos ūkininkai atsakingiau žiūri į vartotojams tiekiamų vaisių ir daržovių kokybę, o prekybininkai stengiasi pasirinkti patikimus tiekėjus. Todėl ir pažeidimų atvejų šiais metais nustatyta mažiau“, – pranešime cituojama A. Serapinaitė.

Pasak VMVT, klaidingai nurodoma parduodamų vaisių, uogų ar daržovių kilmės šalis jau keletą metų yra vienas dažniausiai fiksuojamų pažeidimų. Šiemet tokie pažeidimai sudarė apie 13 proc. visų nustatytų pažeidimų atvejų. Dažniausiai prekeiviai iš viso neturėjo ar negalėjo pateikti vaisių ar daržovių įsigijimo dokumentų, kurie patvirtintų deklaruojamos kilmės šalies autentiškumą. Tačiau vis dar nustatoma ir atvejų, kai prekeiviai sąmoningai klaidina pirkėjus, nurodydami kitą produktų kilmės šalį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Negi ir čia Gražulis letenėles prikišo?.. :s

WW

Tas stebuklingas zodis - lietuviska. Manau,kad dazniausiai nurodydavo,kad preke lietuviska, nes cia kaip burtazodis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS