Lietuvos bankas su IT bendrovėmis pristatė išmanųjį sprendimą | kl.lt

LIETUVOS BANKAS SU IT BENDROVĖMIS PRISTATĖ IŠMANŲJĮ SPRENDIMĄ

Lietuvos bankas (LB) pirmadienį kartu su informacinių technologijų bendrovėmis „Columbus Lietuva“ ir „Peekdata“ pristatė išmaniojo reguliavimo sprendimo prototipą, kuris, kaip teigiama, leis automatizuoti finansų rinkos dalyvių atskaitomybę ir mažinti administracinę naštą.

Kaip pranešė LB, sprendimo prototipas buvo išbandytas su elektroninių pinigų įstaigomis, tačiau jis gali automatizuoti daugelį ir kitų finansų rinkos dalyvių ataskaitų.

„Įdiegus išmanųjį sprendimą, finansų įstaigos taupys laiką, žmogiškuosius išteklius, pinigus, nereikės jaudintis dėl ataskaitų atitikimo teisės aktų reikalavimams“, – žurnalistams sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorės patarėjas Ramūnas Baravykas.

Jo teigimu, išbandžius išmaniojo sprendimo prototipą, toliau bus diskutuojama su finansų rinkos dalyviais, kaip plačiai sprendimas galėtų būti pritaikytas.

„Kitas žingsnis – teisinis vertinimas, kiek tai darytų įtaką teisės aktų keitimui. Blaiviu protu stabdžių nematome, pratime dalyvavę finansų rinkos dalyviai sakė, kad mato naudą ne tik trumpuoju laikotarpiu, bet ir ilgalaikę naudą kuriant pasitikėjimą jų veikla, finansų sektoriaus veikla. Prieštarų nematytume, yra teisės aktų klausimas, kiek jų reikėtų pakeisti, kaip greitai reikėtų sukurti fizinę infrastruktūrą“, – sakė R. Baravykas.

Jo teigimu, pratime dalyvavo dvi finansų įstaigos.

„Dalyvavo dvi elektroninių pinigų įstaigos: viena turėjo savo vietines išvystytas sistemas, kita turi įsigijusi trečios šalies sprendimą. Pratimas buvo skirtas tam, kad mes galėtume pajusti, kad toks įskiepis galėtų derėti skirtingoms finansų įstaigoms. Šiuo metu labiau įsitraukęs buvo finansų technologijų (fintech) sektorius, nes glaudžiausiai bendradarbiavome su „Fintech Hub LB“ asociacija, kurios nariai ir dalyvavo pratime“, – sakė R. Baravykas.

Tuo metu „Columbus Lietuva“ atstovas Dovydas Zinkevičius sakė, kad vien elektroninių pinigų įstaigos turi pateikti virš 20 ataskaitų.

„Mes paskaičiavome, kiek vidutiniškai ataskaitai reikia sugeneruoti laiko. (..) Įvertinę vidutinį finansų ir draudimo įstaigų darbo užmokestį, gauname apie 0,6 mln. eurų vertės reikalą. Tiek pinigų mes galime atpalaiduoti kuriant ir einant į naujas rinkas, analizuojant esamą situaciją“, – sakė D. Zinkevičius.

Šiuo metu bankai, kredito unijos, kitos kredito įstaigos, elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigos Lietuvos bankui turi teikti statistines ir priežiūrai skirtas ataskaitas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS