„Lietuvos dujų“ susitarimas su „Gazprom“ nuteikia optimistiškai | kl.lt

„LIETUVOS DUJŲ“ SUSITARIMAS SU „GAZPROM“ NUTEIKIA OPTIMISTIŠKAI

"Lietuvos dujų" susitarimas su "Gazprom" optimistiškai nuteikia ir "Achemą"

Koncernui "Achemos grupė" priklausanti vienintelė Baltijos šalyse azoto trąšų gamintoja "Achema" tikisi, jog "Lietuvos dujų" susitarimas su "Gazprom" dėl pigesnių dujų išeis į naudą jos deryboms su Rusijos dujų koncernu. Gamyklos vadovas sako, jog gamyklos derybininkai netrukus pratęs pokalbius su "Gazprom."

"Mes tikimės pirmadienį su "Gazprom" susisiekti ir oficialiai paprašyti susitikimo, kad tęstume derybas, kadangi su Lietuva jau yra pasiektas susitarimas", - BNS sakė Ramūnas Miliauskas.
Jis pripažino, jog iki šiol derėtis su "Gazprom" buvo sunku, o ketvirtadienį "Lietuvos dujų" paskelbta žinia buvo netikėta.

"Vakar buvo labai netikėta žinia po pietų, kad trečiadienį buvo pasirašytas susitarimas. Sunku pasakyti, koks žingsnis pakeitė poziciją", - teigė R.Miliauskas.

Jis sakė tikintis, jog "Lietuvos dujų" susitarimas išeis į naudą ir gamyklai: "Mes tikimės, kad padės, kadangi mes perkame tokią pat dalį dujų - apie 40 proc. - kaip ir "Lietuvos dujos".

R.Miliauskas sutiko, kad Lietuvos statomas suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas yra koziris derybose "Gazprom": "Tai gerina mūsų derybinę poziciją".

R.Miliauskas BNS nepaneigė neoficialių žinių, esą Vyriausybės atstovai kvietė "Achemą" kartu derėtis su "Gazprom", tačiau ši atsisakė.

"Nežinau tos informacijos, tikrai negaliu nei patvirtinti, nei paneigti", - BNS sakė jis. Anot jo, vyriausias "Achemos" derybininkas su "Gazprom" yra koncerno "Achemos grupė" generalinis direktorius Valdemaras Vareika.

"Achema" dujas iš "Gazprom" perka tiesiogiai - ji turi iki 2016 metų galiojančią sutartį. "Achema" kitą savaitę neribotam laikui stabdo dalį gamybos. Anot bendrovės vadovo, tai verčia daryti nepalankios kainos trąšų rinkoje ir per brangios "Gazprom" gamtinės dujos. Šiuo metu "Achema" už dujas "Gazprom" moka 470 JAV dolerių, tuo metu konkurentai - 350-360 JAV dolerių

Dujų kaina sudaro 80 proc. gamyklos trąšų savikainos. Kainų komisijos duomenimis, pernai ji suvartojo apie 1,1 mlrd. kubų dujų, o 2012 metais - 1,45 mlrd. kubų.

"Dujotekana": "Lietuvos dujų" susitarimai su "Gazprom" leis ir kitiems rusiškų dujų tiekėjams gauti kainos nuolaidų (žiniasklaida)

Antra pagal dydį Lietuvoje rusiškų gamtinių dujų tiekėja bendrovė "Dujotekana" šiuo metu taip pat veda derybas su "Gazprom" dėl mažesnės importuojamų gamtinių dujų kainos, tačiau, pasak įmonės prezidento Vladimiro Orechovo, kol kas proveržio pasiekti nepavyko.

"Deramės, bet kol kas nieko nesuderėjome", - "Lietuvos žinioms" teigė V.Orechovas, besitikintis, kad sėkmingi "Lietuvos dujų" susitarimai su "Gazprom" leis ir kitiems rusiškų dujų importuotojams gauti kainos nuolaidų.

"Gali skiltis kainos formulė, kai kurios finansinės sąlygos, bet kiekviename regione visiems tiekėjams dujų kaina turi būti panaši. Tai pagrindinis konkurencijos principas. Aišku, daug priklauso ir nuo to, kokį kiekį dujų konkreti bendrovė importuoja ir kokias sąlygas nustato tiekėjams. Bet manau, kad mes taip pat suderėsime normalią kainą. Mūsų norai dideli", - dienraščiui teigė V.Orechovas, bet neatskleisti, kokio dydžio nuolaidos "Dujotekana" siekia.

"Dujotekanos" sutartis dėl dujų tiekimo į Lietuvą su "Gazprom" tarpininku "LT Gas Stream AG" galioja iki 2020 metų, tačiau bendrovė kas trejus metus sudaro tarpinę sutartį. Dabartinė trimetė sutartis baigs galioti 2015 metų pabaigoje, tačiau, V.Orechovo nuomone, sėkmingų derybų atveju dujų kaina galėtų mažėti anksčiau.

Pernai "Dujotekana" Lietuvoje pardavė apie 400 mln. kubinių metrų gamtinių dujų.

Gamtines dujas į Lietuvą vienintelio išorinio tiekėjo - "Gazprom" - importuoja penkios bendrovės: "Lietuvos dujos", "Dujotekana", "Haupas", "Achema" ir Kauno termofikacinė elektrinė.
"Dujotekana" dujas perka iš tarpininko "LT Gas Stream AG", o ne tiesiogiai iš "Gazprom".

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Eugenijus Grinevičius

Dujų kaina Lietuvai atpigo po mano tiesioginio laiško Rusijos prezidentui Vladimirui, Vladimirovičiui Putinui su priminimu apie 16-osios pėstininkų divizijos nuopelnus 2-ojo pasaulinio karo metais, ir apie mano dėduko brolio Jono Grinevičiaus žutį prie Rusijos miesto Oriolas atakos metu, siekiant išlaisvinti Oriolą nuo vokiškųjų okupantų. Juk 2-ojo pasaulinio karo istorija yra šventa Rusijos vadovybei. Nuo Lietuvos tame kare dalyvavo 16-oji pėstininkų divizija, kurioje kariavo apie 13000 karių. Jos sudėtyje kariavo, ir atakos metu prieš Vermachto kariuomene, prie Oriolo žuvo mano sėnelio brolis Jonas Grinevičius. Aš mokiausi Kaune iki Lietuvai paskelbiant nepriklausomybę 16-oje vidurinėje mokykloje, kur buvo mokoma rusų kalba, iki 1989 metų. Aš dar nepamiršau, kad mano sėnelio brolis Jonas Grinevičius žuvo prie to miesto atakos metu, bandant išvaduoti Oriolą nuo vokiškųjų fašistų. Taip pat parašiau, kad toje divizijoje kariavo 13000 karių. Nuo Latvijos žinau iš istorijos tame kare kari

555

Atpigimo kainos dydis viska pasakys,kiek islos zmones ,kiek privacios kisenes...

333

Reikia atsisakyti tarpininku tarp duju pardaveju ir pirkeju.Turi Lietuvos valstybe pirkti dujas tiesiogiai ir parduoti jas savo salies pilieciam. Manau, kad jos nedaug atpigs ,nes perpardaveju apetitas didelis...Apgaudineja Lietuvos zmones ir tai padaryti ir daryti padeda tautos isrinktas seimas...Sedi tautos kisenese ir nesiskaito su tauta...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS