Ekspertas: Lietuvos euroobligacijų emisijos kol kas galima nesitikėti | kl.lt

EKSPERTAS: LIETUVOS EUROOBLIGACIJŲ EMISIJOS KOL KAS GALIMA NESITIKĖTI

  • 0

Tarptautinėms finansų rinkoms spėliojant, kada Lietuva galėtų išleisti naują euroobligacijų emisiją, Lietuvos analitikai sako, kad bent jau pirmąjį šių metų ketvirtį jos galima nesitikėti.

„Labai netikėčiau, kad artimiausiu metu tas (euroobligacijų emisija - BNS) būtų. (...) Taip nutiko, kad praėjusių metų pabaigoje išleido vieną euroobligacijų emisiją, o šių metų pradžioje išpirko (1,5 mlrd. JAV dolerių obligacijų emisiją - BNS). Tad dabar tas tvarkaraštis labai atviras - kai bus poreikis, tai bus leidžiama, bet nemanau, kad dabar“, - BNS sakė banko „Finasta“ nuosavų investicijų valdytojas Tomas Varenbergas.

Anot jo, Lietuvos sprendimui platinti euroobligacijas įtakos turės ir Europos Centrinio Banko (ECB) paskelbta kiekybinio skatinimo programa.

„Nuo kovo (ECB - BNS) pradės tas obligacijas supirkinėti ir sakyčiau, kad galbūt pirmąjį ketvirtį dar nieko nebus. Pažiūrės, kaip viskas sekėsi ir tada galbūt“, - svarstė T.Varenbergas.

Finansų ministerijos Valstybės iždo departamento direktoriaus pavaduotojas Gediminas Norkūnas naujienų agentūrai „Reuters“ teigė, kad Lietuva 2015 metais planuoja išplatinti iki 1,5 mlrd. eurų vertės euroobligacijų, tačiau tikslaus platinimo laiko dar nėra. Anot jo, taip pat neaiški ir galima obligacijų trukmė: „Trukmė bus pasirinkta atsižvelgiant į tuometinę padėtį rinkoje.“

Finansų ministerijos atstovė Teresė Staniulytė BNS sakė, kad dar nepasirinkti bankai, kurie tarpininkaus platinant obligacijas.

Lietuva tarptautinėse rinkose paskutinį kartą skolinosi 2014 metų spalį, kai išplatino 12 metų trukmės obligacijų už 1 mlrd. eurų. Šių metų sausio 15 dieną Vyriausybė išpirko 1,5 mlrd. JAV dolerių obligacijų emisiją.

Paprastai Lietuva euroobligacijų emisijas platina sausio-vasario mėnesiais, o metų pabaigoje emisijos leidžiamos, kai reikia išpirkti ankstesnes emisijas.

Tarptautinė reitingų agentūra „Moody‘s“ Lietuvai yra suteikusi reitingą Baa1, o „Standard & Poor's“ ir „Fitch“ – reitingą A-.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS