„Lietuvos geležinkeliai“: galimybė nutraukti sutartį su „Belaruskalij“ išlaikyta | kl.lt

„LIETUVOS GELEŽINKELIAI“: GALIMYBĖ NUTRAUKTI SUTARTĮ SU „BELARUSKALIJ“ IŠLAIKYTA

  • 8

Valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) teigia, kad pernai spalį pasirašydami papildomą susitarimą su JAV sankcionuota trąšų gamintoja „Belaruskalij“ dėl trąšų vežimą per Lietuvą, numatant avansinius mokėjimus liko galioti ankstesnės sąlygos, dėl kurių galima nutraukti ilgalaikę sutartį, penktadienį pranešė bendrovė.

„Keičiant atsiskaitymo už paslaugas tvarką, kitos sutarties nuostatos liko galioti – abi sutarties šalys turi galimybę ją nutraukti, jeigu kita sutarties šalis nevykdo sutartimi prisiimtų įsipareigojimų“, – pranešime sakė bendrovės valdybos pirmininkas Kęstutis Šliužas.

Apmokėjimo tvarka buvo pakeista praėjusių metų spalio 21-ąją pereinant prie išankstinių atsiskaitymų. Tai buvo padaryta siekiant išvengti galimo neatsiskaitymo už paslaugas, suteiktas iki gruodžio 8 dienos, kai įsigaliojo JAV sankcijos.

Keičiant atsiskaitymo už paslaugas tvarką, kitos sutarties nuostatos liko galioti.

Iki tol „Belaruskalij“ už paslaugas atsiskaitydavo per 30 dienų. Pasak įmonės, jeigu nebūtų pereita prie avansinių mokėjimų, LTG būtų rizikavusi patirti daugiau kaip 7 mln. eurų nuostolį – po gruodžio 8-osios bankams nustojus aptarnauti Baltarusijos bendrovės pavedimus, už paskutinį mėnesį liktų neatsiskaityta.

„Taigi, šiuo pakeitimu buvo mažinamos rizikos bendrovei“, – rašoma pranešime.

Portalas „Delfi“ remdamasis šaltiniais ketvirtadienį skelbė, kad spalio mėnesio susitarimu buvo panaikinta „Lietuvos geležinkelių“ galimybė nedelsiant vienašališkai nutraukti sutartį „Belaruskalij“ pažeidus sutartyje numatytą atsiskaitymų tvarką arba susidarius įsiskolinimams „Lietuvos geležinkeliams“.

Tokią išvadą gruodį esą padarė vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija, nutarusi, kad „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ sutartis kelia grėsmę šalies saugumui.

Tuo metu LTG valdyba teigia, kad pagal LTG ir „Belaruskalij“ sutartį ji gali būti nutraukiama įspėjus apie tai prieš 12 mėnesių. To nepadarius ir LTG nutraukus sutartį anksčiau, nesant teisėto pagrindo, kita pusė gali reikalauti atlyginti prarastas pajamas. Teismui patenkinus net ir dalį tokio ieškinio, tai galimai grėstų LTG bankrotu.

LTG sutartį su „Belaruskalij“ pasirašė 2018 metais, ji galioja iki 2023 metų pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

dėdė Ignas

Avinai džiaugiasi trupiniais nuo vilko stalo, bet nejaučia savo galo kai vilkas atsigaus.

Jau 30 metų

tame bebrų rezervate - savi įstatymai. Ir savas supratimas...

Ručkiui

Ką tu čia kiši ta kontrabandą? Lygtai nieks nežino kad cigaretes globoja seimeriai su kitais valdžiagyviais. Buve esami ir būsimi. Čia ju veiklos zona.Tai ir buvo konslibam gerai 20 metu su tarakonu gyvent ir tik dabar per neapsižiurėjima ir broilerio durnuma susigadino partiju finansavimo dalis.Ar netodėl vienoje pasienio gelstotyje jau ar ne 3 metai neveikia rentgenas turėjes peršviest ir lengvai pagaut cigaretes vagonuos?:D:D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS