Lietuvos žaliosioms investicijoms tikimasi gauti 459 mln. eurų ES paramos | kl.lt

LIETUVOS ŽALIOSIOMS INVESTICIJOMS TIKIMASI GAUTI 459 MLN. EURŲ ES PARAMOS

  • 2

Lietuvos žaliosioms investicijoms iš Europos Sąjungos Modernizavimo fondo tikimasi gauti 459 mln. eurų – parama šiemet ir kitąmet numatyta pastatams atnaujinti, pramonei dekarbonizuoti, elektros kaupikliams. 

Be to, parama bus skirta žaliojo vandenilio gamybai skatinti, Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalo į aplinką išmetamo CO2 kiekiui mažinti, dviračių įsigijimui, pranešė Aplinkos ministerija.

„Investicijos į pastatų energinį efektyvumą, pramonės dekarbonizaciją, atsinaujinančių energijos išteklių gamybą ir pajėgumų didinimą skatins spartesnę žaliąją šalies ekonomikos transformaciją, leis pasiekti ambicingus klimato kaitos mažinimo tikslus“, – pranešime sakė ministras Simonas Gentvilas.

Daugiausiai lėšų planuojama skirti daugiabučiams atnaujinti – 165 mln. eurų ir elektros kaupikliams – 150 mln. eurų. Pramonei numatyta 42 mln. eurų, savivaldybių viešųjų pastatų modernizavimui – 35 mln. eurų, o vyriausybinių pastatų – 30 mln. eurų.

Žaliojo vandenilio gamybai suplanuota 30 mln. eurų, dar 6 mln. eurų numatyta investuoti į projektą, kuris leis sumažinti Klaipėdos SGD terminalo į aplinką išmetamo CO2  kiekį. 1 mln. eurų teks kompensacijoms gyventojams, įsigijusiems dviračius ir motorinius dviračius.

Aplinkos, Energetikos, Ekonomikos ir inovacijų bei Susisiekimo ministerijos investicijų pasiūlymus teiks Europos investicijų bankui ir Europos Komisijai.

Gavus finansavimą Aplinkos projektų valdymo agentūra skelbs kvietimus įmonėms ir asmenims teikti paraiškas.

Bendra ES Modernizavimo fondo Lietuvai planuojama paramos suma iki 2030 metų gali siekti daugiau kaip 1,35 mlrd. eurų. Nuo 2021 iki 2025 metų šaliai skirta 747 mln. eurų.

ES Modernizavimo fondą sudaro iš ES apyvartinių taršos leidimų prekybos gaunamos lėšos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tega nepeza apie zaliaja ateiti

nes jam rupi tuk pinigai o ne zmones ir lietuva. Jeigu rupetu zalioji ateitis tai neatiminetu is elektra gaminanciu zmoniu 33% procentus sukauptos elektros, o zmones galetu pasistatyti silumos siurblius ir koki elektrini automobili naudoti, o dabar atemus trecdali elektros jos uzteks tik namo poreikiams ir toliau vazynesime su vidaus degimo automobiliai ir nemus sildysime kietu kuru ir dumisime dumisime.

Na stebuklų šalyje gyvenam..

Nuleistos partijos šulas generuoja tokius pinigus....?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS