Lietuvos žemdirbiai pateikė peticiją dėl tiesioginių išmokų | kl.lt

LIETUVOS ŽEMDIRBIAI PATEIKĖ PETICIJĄ DĖL TIESIOGINIŲ IŠMOKŲ

Lietuvos žemdirbiai pateikė peticiją dėl tiesioginių išmokų suvienodinimo, kurią antradienį svarstys Europos Parlamento (EP) Peticijų komitetas.

Peticijoje prašome imtis realių priemonių, kad Lietuvai 2020 metais skiriamas finansinis paketas užtikrintų realias 196 eurų už hektarą (ha) tiesiogines išmokas, žalinimo išmoka už klimatui ir aplinkai naudingas praktikas būtų prilyginta vidutinei ES žalinimo išmokai, o tiesioginės išmokos Lietuvos ūkininkams jau nuo 2021 metų siektų ES vidurkį be jokių pereinamųjų laikotarpių.

Kaip nurodoma Lietuvos žemės ūkio tarybos pranešime, peticiją, kurią praeitų metų pradžioje inicijavo Taryba, pasirašė 52 tūkst. 359 Lietuvos piliečių.

„Nors ES sutarties 2 straipsnyje teigiama, kad Sąjunga sukurta ir yra grindžiama šiomis vertybėmis: pagarba žmogaus orumui, laisve, demokratija, lygybe, teisine valstybe ir pan., Lietuvos žemdirbiai jau daug metų nesijaučia esantys visateisiai ES žemdirbių visuomenės nariai ir nesutinka būti laikomi antrarūšiais, tik 90 proc. ES piliečiais. Jų išmokos yra žemiausios ES - 176 eurai už ha, tuo metu ES vidurkis yra 260 eurų už ha - ir jie yra priversti konkuruoti nesąžiningomis sąlygomis bendroje ES rinkoje”, - sakoma Žemės ūkio tarybos pranešime.

ELTA primena, kad praeitais metais Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) Briuselyje organizavo du protestus dėl tiesioginių išmokų Lietuvos žemdirbiams suvienodinimo.

Naujuoju 2021-2027 metų laikotarpiu Lietuvai tiesioginėms išmokoms ir kaimo plėtrai iš viso numatoma skirti apie 5,2 proc. mažiau nei 2014-2020 metų laikotarpiu.

Pasak ŽŪR, išmokos iki ES vidurkio bus didinamos po 2 proc. kasmet, o 2027 metais Lietuvos tiesioginių išmokų vidurkis turėtų pasiekti 204 eurų už hektarą lygį, kas sudarytų 79 proc. ES vidurkio. Lietuva su 2020 metais planuojamu 196 eurų vidurkiu yra trečia nuo galo - po Estijos ir Latvijos, o didžiausias išmokas gauna Olandija (vidutiniškai 403 eurus).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS