Ligos išmokos darbuotojams iš trečiųjų šalių – turint bent trijų mėnesių stažą | kl.lt

LIGOS IŠMOKOS DARBUOTOJAMS IŠ TREČIŲJŲ ŠALIŲ – TURINT BENT TRIJŲ MĖNESIŲ STAŽĄ

Lietuvos statybų sektoriuje pasigirstant nuogąstavimų, ką daryti su įdarbintais trečiųjų šalių piliečiais, kurie dėl privalomo 14 dienų karantino laikotarpio negali gauti epidemijai skirto nedarbingumo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė teigia, kad dirbantysis turi turėti bent 3 mėnesių socialinio draudimo stažą.

„Jeigu trečiųjų šalių pilietis yra sudaręs darbo sutartį su Lietuvoje registruota įmone, legaliai dirbo čia, Lietuvoje, ir buvo mokamos socialinio draudimo įmokos, tai teisę į ligos išmoką jis turės. Būtina sąlyga – turėti bent 3 mėnesių socialinio draudimo stažą per metus arba 6 mėnesių socialinio draudimo stažą per dvejus metus. Jeigu žmogus reikiamo stažo neturi, ligos išmoka jam skiriama nebus“, – Eltai teigė E. Banienė.

Šiuo metu užtenka telefonu kreiptis į šeimos gydytoją, kuris išduos elektroninį nedarbingumo pažymėjimą.

„Svarbu, kad prieš kreipdamasis į šeimos gydytoją žmogus privalo užpildyti formą, esančią Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje. Tai reiškia, kad nereikės laukti, kol gydytojas gaus siuntimą iš NVSC“, – teigė SADM atstovė.

„Atkreipiame dėmesį, kad jeigu žmogus negalėjo prisiskambinti gydytojui, nedarbingumą galima gauti atgaline tvarka, tačiau atgalinis nedarbingumas gali būti išduodamas ne daugiau nei už 5 darbo dienas skaičiuojant nuo kreipimosi dienos“, – pridūrė E. Banienė.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, prisiregistruoti prie poliklinikos nuotoliniu būdu galima užpildžius pasirinktos gydymo įstaigos interneto svetainėje paskelbtą formą ir ją pateikus tai gydymo įstaigai.

Siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, Lietuvoje įvestas karantinas. Šalies piliečiams draudžiama išvykti, uždarytos parduotuvės (išskyrus, maisto ir vaistines) bei kavinės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tèvas

Lietuva išdurnėjo, arba smegenis, ne plaučius, pakenkė koronivirusas! Kokį mažiausią stažą turi turėti nėščioji, kad gautų nedarbingumo išmoką? Ar žinote, kad tokią lengvatą taikote trečiųjų šalių piliečiams! Čia nuolat gyvenančius arba numariname, arba spaudžiame prie didesnio darbo stažo gaunant visokias išmokas!, Kad tik padėtumėme kitų šalių piliečiams!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS