LIPFA direktorius: pensijų fondai kaupiantiems pernai uždirbo vidutinę 5,2 proc. grąžą | kl.lt

LIPFA DIREKTORIUS: PENSIJŲ FONDAI KAUPIANTIEMS PERNAI UŽDIRBO VIDUTINĘ 5,2 PROC. GRĄŽĄ

Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos direktorius Tadas Gudaitis sako, kad pernai pensijų fondai kaupiantiems gyventojams uždirbo vidutinę 5,2 proc. grąžą.

„Metai nebuvo lengvi, jie buvo sunkūs, su daug pokyčių, prisitaikymų prie naujos, dabartinės aplinkos bet kai kalbama apie pensijų fondų rezultatus, turime gerų žinių. Pernykščiai metai tikrai buvo geri. Tie gyventojai, kurie kaupia papildomai lėšas senatvei, uždirbo vidutinę 5,2 proc. grąžą. Visi pensijų fondai, ar skirti patiems vyriausiems, ar jauniausiems, uždirbo teigiamą grąžą ir visi Lietuvos gyventojai, kurie kaupia lėšas antrai pakopai, turi teigiamą rezultatą“, – žurnalistams nuotolinėje spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė T. Gudaitis.

Jo teigimu, mažiausios rizikos gyvenimo ciklo fondų svyravimai buvo minimalūs.

„Tie, kurie nesiblaškė, tęsė kaupimą, pensiją kaupė jam skirtame gyvenimo ciklo pensijų fonde, kiekvienas dalyvis – ar jaunas, ar vyresnis – laimėjo“, – sakė T. Gudaitis.

Pasak T. Gudaičio, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos rekomendacijos vyriausybėms kalba apie tai, jog reikėtų žiūrėti į ilgalaikius pensijų kaupimo tikslus.

„Antras momentas – turime galvoti ir pasirūpinti visais ir jų ateities pensijomis. Kalbu apie tai, kad atsirado daugiau žmonių, kurie gal laikinai neteko darbo, darbo diena pasikeitė, ji nėra pilna, galbūt dirba mažiau valandų. Bet reikia pagalvoti apie tuos žmones ir jiems sudaryti galimybę kaupti pensijai“, – sakė T. Gudaitis.

Jis taip pat pridūrė, jog, EBPO teigimu, tikėtina, kad pandemija turės ilgesnes pasekmes ekonomikai, pasauliui ir tolesniam vystymusi ir lems mažesnę grąžą.

Tuo metu turto valdymo įmonės „INVL Asset Management“ Investicijų valdymo padalinio vadovas Vaidotas Rūkas sakė, kad ir konservatyvūs pensijų fondai praėjusiais metais turėjo svyravimų į neigiamą pusę, tačiau jie nebuvo ženklūs.

„Metai buvo permainingi: konservatyvūs ir saugiai investuojantys pensijų fondai turėjo svyravimų į neigiamą pusę, tačiau nėra tokio turto, kuris visai nesvyruotų. Svarbiausią darbą – tai yra saugios investicijos – jos atliko. Vidutiniškai Lietuvos konservatyvūs fondai svyravo vienaženkliu skaičiumi arba mažiau net ir pačiame blogiausiame taške“, – sakė V. Rūkas.

„Luminor“ pensijų turto valdymo grupės vadovas Andrius Adomkus sakė, kad prognozuoti šių metų pensijų fondų rezultatus sudėtinga, tačiau svarbiausias patarimas kaupiantiesiems – nesiblaškyti.

„Prognozuoti sudėtinga, tai manau, kad čia svarbu atsiminti ilgalaikį pensijų fondų pobūdį ir kad gyvenimo ciklo fondai, pavyzdžiui, pagal amžių investuojantys, nukreipia didesnę dalį į akcijas, kai per ilgą laikotarp,į nepaisant visų svyravimų, grąžos yra linkusios būti teigiamos. Kaip bus artimiausiais metais, sunku prognozuoti, bet pakilus į rekordinius taškus pagrindinėms rinkoms, rinkos įverčiai yra istoriškai nemaži ir ilgalaikės prognozės yra gana nuosaikios ir atsargios“, – sakė A. Adomkus.

„Geriausias patarimas pensijų fondų dalyviams – nesiblaškyti, nes tai ilgalaikis kaupimas, ilgalaikis investavimas“, – sakė A. Adomkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS