„Litgrid“: didmeninė elektros kaina Lietuvoje per savaitę augo daugiau nei keturis kartus | kl.lt

„LITGRID“: DIDMENINĖ ELEKTROS KAINA LIETUVOJE PER SAVAITĘ AUGO DAUGIAU NEI KETURIS KARTUS

  • 4

Dėl šalčių, išaugusio elektros vartojimo, elektrinių remontų Suomijoje, Estijoje ir Latvijoje bei padidėjusios brangios elektros gamybos šiluminėse jėgainėse vidutinė didmeninė elektros kaina Lietuvoje praėjusią savaitę augo daugiau nei keturis kartus – nuo 45 iki 201 euro už megavatvalandę (MWh).

Latvijoje vidutinė didmeninė elektros kaina kito taip pat kaip Lietuvoje, tuo metu Estijoje ji siekė 242 eurus už MWh, pirmadienį pranešė Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

„Dėl nedidelės vėjo generacijos ir kelių elektrinių remontų Suomijoje, Estijoje ir Latvijoje, išaugusią paklausą padengti turėjo retai dirbančios brangios šiluminės elektrinės. Penktadienį Lietuvoje didžiausią dalį elektros pagamino Elektrėnų kompleksas“, – pranešime teigė „Litgrid“ Strategijos departamento vadovas Liutauras Varanavičius.

Jo teigimu, dėl itin šaltų orų penktadienį Suomijoje ir Estijoje didmeninės elektros kainos kelias valandas siekė 1500–1900 eurų už MWh, Lietuvoje vieną valandą jos pasiekė 1479 eurus už MWh. 

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę augo 18 proc. iki 270 gigavatvalandžių (GWh), vietos elektrinės užtikrino 56 proc. šalies suvartojimo. Lietuvoje buvo pagaminta 150 GWh elektros – 8 proc. daugiau nei prieš savaitę.

Šiluminių elektrinių gamyba Lietuvoje praėjusią savaitę augo beveik 4 kartus iki 66 GWh, hidroelektrinių – 5,9 proc. iki 18 GWh, tuo metu vėjo jėgainių gamyba mažėjo 43 proc. iki 52 GWh.  

Per savaitę šiluminės elektrinės pagamino 44 proc. visos elektros, vėjo elektrinės – 35 proc., hidroelektrinės – 12 proc., o kitos elektrinės – 9 procentus.

46 proc. šalies elektros poreikio buvo importuota. Bendras importo kiekis augo 30 proc. iki 198 GWh. 58 proc. buvo importuoti iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 1 proc. – iš Latvijos, 41 proc. – per sieną su Lenkija.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos išaugo 39 proc. iki 72 GWh. 100 proc. eksporto iš Lietuvos buvo nukreipta į Latviją.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Q

o išmanus vilnietis elektros nejungė , net kamščius laiptinėj išsuko .

O kokia

gi "priezastis"!?

aferistiska sutartis ir ziaurus abonementas

geroves elektrikai aferistai padarys viska kad lietuvaj kajuk butu... putinas putliomis rankitemis katuciu ploja...ex... sankcijos veikia.... puikiai veikia....nu greiciau greiciau vakcinuokites a jeigu ne tai PSD ir siuskliu abonementa pakelsim...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS