M. Majauskas: koronaviruso vakcinai įsigyti 2021 metų biudžete lėšų nenumatyta | kl.lt

M. MAJAUSKAS: KORONAVIRUSO VAKCINAI ĮSIGYTI 2021 METŲ BIUDŽETE LĖŠŲ NENUMATYTA

COVID-19 vakcinai įsigyti 2021 metų biudžete lėšų nenumatyta, sako Seimo  Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas.

„Nėra numatyta lėšų COVID-19 vakcinai įsigyti“, – BNS pirmadienį pareiškė komiteto vadovas.

„Suprantu, kad šiandien dar negalime tiksliai pasakyti, kiek ji tiksliai kainuos, bet tai gali būti nuo kelių dešimčių iki 100 mln. eurų. O gal ir daugiau. Dalis tam finansavimo turi būti numatyta biudžete ir turi atspindėti“, – pridūrė M. Majauskas. 

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo feisbuko paskyroje nurodė, kad PSDF lėšų šių vakcinų įsigijimui ir nebuvo planuojama numatyti.

„Nes neaišku, kiek jų reikės. Vyriausybės sutarimas buvo pirkti vakcinas iš skolintų lėšų“, – teigė A. Veryga ir pabrėžė, kad „galios kitoks vakcinų įsigijimo principas“.

„To net negalima vadinti tradiciniu pirkimu. Tai nebus viešasis pirkimas su standartinėmis taisyklėmis, terminais“, – teigė A. Veryga.

Pasak jo, koronaviruso vakcinos pirkimas bus ypatingai skaidrus, nes šį procesą kontroliuos Europos Komisija (EK).

„Nei neskaidriai, nei už kokią nors geriausią kainą nepavyks pirkti, nes mūsų šalis turės pirkti tą, kuri ar kurios bus patvirtintos saugiomis ir efektyvios, o mokėti teks, deja, tiek, kiek kainuos ši naujoji vakcina. Be to, šis procesas vyksta koordinuojant EK. Tad, vargu, ar pavyks kaltinti neskaidrumu. Lietuva, kaip ir kitos šalys, priima sprendimus nacionaliniu lygiu jungtis ar ne prie EK sudarytų sutarčių su naujųjų vakcinų nuo koronaviruso kūrėjais“, – tvirtina A.Veryga.

Pasak M. Majausko, lėšos turi būti numatytos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) išlaidose arba kita forma.

„Neina kalba apie naujų mokesčių įvedimą, todėl pajamų dalyje matau mažai vietos pokyčiams, todėl turėsime didinti išlaidas ir jas kompensuoti arba skolintomis lėšomis, arba iš rezervo (PSDF – BNS)“, – sakė M. Majauskas.

Vyriausybė yra apsisprendusi įsigyti tiek vakcinos nuo COVID-19, kad pakaktų paskiepyti 70 proc. šalies gyventojų.

Ministrų kabinetas taip pat yra nusprendęs, kad Lietuva su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis dalyvaus įsigyjant visas kuriamas COVID-19 vakcinas, dėl kurių derasi Europos Komisija, o perteklius, jeigu toks atsirastų, būtų parduodamas Rytų partnerystės šalims.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) yra sakiusi, kad Europos vaistų agentūra pirmąsias potencialias vakcinas nuo koronaviruso, dėl kurių jau pateikti klinikinių bandymų rezultatai, galėtų patvirtinti šių metų pabaigoje ar kitų metų pradžioje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS