M. Navickienė: MMA didinant 10 proc., o ne 13 proc., darbuotojai gaus didesnę naudą | kl.lt

M. NAVICKIENĖ: MMA DIDINANT 10 PROC., O NE 13 PROC., DARBUOTOJAI GAUS DIDESNĘ NAUDĄ

Trišalei tarybai penktadienį pasiekus bendrą susitarimą, kad minimali mėnesio alga (MMA) nuo 2024 metų didėtų 10 proc. iki 924 eurų iki mokesčių, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako, jog tai yra pirmas kartas per pastaruosius penkerius metus, kai tarybai pavyko pasiekti bendrą susitarimą.

Be to, M. Navickienės teigimu, MMA didinant 10 proc., o ne 13,4 proc. (iki 953 eurų,), kaip skaičiavo Lietuvos bankas, darbuotojai gaus didesnę naudą.

„Labai svarbu skaičiuoti, kiek mažiausiai uždirbančių žmonių pajamos padidės į rankas, todėl šių dviejų instrumentų – tiek MMA augimas, tiek neapmokestinamų pajamų dydžio – jis sudarė palankesnę formulę, kai nauda žmogui gavosi didesnė apjungiant šiuos abu instrumentus“, – penktadienį spaudos konferencijoje teigė M. Navickienė.

Jos skaičiavimais, MMA „į rankas“ sieks 709 eurus.

„2024 metais minimali mėnesinė alga turėtų padidėti 10 proc., vadinasi, „į rankas“ Lietuvos žmonės, uždirbantys minimalią algą, turėtų gauti 709 eurus“, – teigė M. Navickienė. 

Labai svarbu skaičiuoti, kiek mažiausiai uždirbančių žmonių pajamos padidės į rankas, todėl šių dviejų instrumentų – tiek MMA augimas, tiek neapmokestinamų pajamų dydžio – jis sudarė palankesnę formulę, kai nauda žmogui gavosi didesnė apjungiant šiuos abu instrumentus.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija reikalavo, kad MMA būtų ne mažesnė kaip 700 eurų „į rankas“.

Anot ministrės, esant ir neapibrėžtoms ekonominėms aplinkybėms susitarimas „įvyko ir pavyko“, ir tai yra pirmas darbuotojų, darbdavių ir Vyriausybės susitarimas dėl MMA didinimo per penkerius metus.

„Aš tą vertinu kaip ypatingai svarbų ir stiprų pasiekimą. Noriu padėkoti Lietuvos darbuotojų atstovams, profesinėms sąjungoms, taip pat ir darbdaviams, kurie įsiklausė į galimą siūlymą, jį analizavo, svarstė savo argumentus“, – sakė M. Navickienė.

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba penktadienį pritarė, kad MMA nuo kitų metų didėtų 10 proc. iki 924 eurų, o neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) – 20 proc. iki 750 eurų.

Šiuo metu MMA atskaičius mokesčius siekia 633 eurus, o iki mokesčių – 840 eurų. NPD siekia 625 eurus.

MMA dabar gauna apie 26 tūkst. Lietuvos gyventojų, teigė M. Navickienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS