M. Statulevičius: statybose pastebimas darbuotojų trūkumas, gali kilti statybų kaina | kl.lt

M. STATULEVIČIUS: STATYBOSE PASTEBIMAS DARBUOTOJŲ TRŪKUMAS, GALI KILTI STATYBŲ KAINA

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) vadovas Mindaugas Statulevičius sako, kad būsto kainų augimas šiemet išliks panašus. Jis taip pat pridūrė, kad dėl sudėtingos situacijos darbo rinkoje gali išaugti statybų kaštai, kas taip pat darys spaudimą kainai didėti.

„Mes sulėtėjimo nefiksuojame, kainos, kaip tik matome, kad nuosekliai po porą, kelis procentus per ketvirtį augo visus šiuos metus. Matome tai pagal rezervacijų, skelbimų kainas. (...)

Kažkokių ypatingų priežasčių nebuvo kainoms mažėti. Matome, kad pamažu atsiranda statybose darbuotojų trūkumas, darbo kaina auga, medžiagų kaina auga, nuo kitų metų tai bus dar ženkliau matoma, tai spaudimas kainos augimui – jis tik didės. Panašus augimas, kuris buvo iki šiol, apie 5-6 proc. metinis augimas išliks“, – Eltai sakė M. Statulevičius.

Iššūkių yra surasti darbuotojų už tinkamą kainą, nes, kaip žinoma, daug ukrainiečių, baltarusių dirbo statybose, dalis išvykusių nebegrįžo.

Anot jo, kol kas nepastebima situacijų, kai potencialūs būsto pirkėjai dėl šalyje paskelbto karantino atidėtų sprendimą įsigyti būstą.

„Kadangi karantinas prasidėjo tik lapkričio pradžioje, tai pajausti tikrą efektą reikėtų bent jau ketvirtį pastebėti duomenis, bet matėme, kad lapkritį gana aktyvus buvo domėjimasis. Dėl cikliškumo gruodžio pradžioje susidomėjimas ir rezervacijos šiek tiek sumažėja, bet tai būna kasmet. Šiemet, matyt, tai irgi lėmė, bet kad girdėtume, jog nepriimamas ar atidedamas sprendimas... Jei žmonės gali, kaip tik stengiasi užsitvirtinti rezervaciją, nes nežino, kas bus kitais metais. Panašu, kad rinka irgi išliks aktyvi ir pasirinkimas būsto gali sumažėti, nes iš ko rinktis, gali būti mažiau“, – teigė LNTPA prezidentas.

Vis dėlto iššūkių NT vystytojams kelia darbo jėgos mažėjimas. Pasak M. Statulevičiaus, dėl to gali išaugti statybų kaštai.

„Iššūkių yra surasti darbuotojų už tinkamą kainą, nes, kaip žinoma, daug ukrainiečių, baltarusių dirbo statybose, dalis išvykusių nebegrįžo, nauji atvyksta irgi gana lėtu tempu, todėl didesnis spaudimas vietinei darbo jėgai. Ji irgi buvo išvykusi į Vokietiją, Skandinaviją, vieni grįžo, pasiliko, kiti planuoja atgal išvykti.

Visa tai atsiliepia statybos darbų apimtims, kaštams. Palyginti su metų pradžia, kai turėjome didesnį pasirinkimą darbo jėgos, dabar tikrai jos mažėja. Tai irgi šiek tiek kelia nerimo. Kaštų dedamoji bus didesnė, statybos bendrą kainą kels. Tai nebus labai didelė problema, bet reikia šiek tiek laiko stebėti“, – kalbėjo jis.

Registrų centrui prognozuojant, kad metus NT rinka pagal pirkimo-pardavimo sandorių skaičių užbaigs keliais procentais žemiau nei pernai, M. Statulevičius teigė, kad tam daugiausiai įtakos padarė šalyje įvestas karantinas.

„Matome, kad apie šiek tiek daugiau nei 5 tūkst. naujų būstų bent jau Vilniuje bus parduota. Tai mažiau nei praeitais metais, bet tai buvo tikėtina, nes praktiškai turėjome iškritusius du su puse mėnesio pavasario pabaigoje. Ir atšokimas gan stiprus vasaros pabaigoje-rudens pradžioje, kai fiksavome rekordinius rugsėjį, spalį, jis to pilnai nekompensuoja. Bet tai yra natūralu“, – Eltai teigė M. Statulevičius.

Statistikos departamento duomenimis, trečiąjį ketvirtį per metus būsto kainos padidėjo 6,4 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ALGIS

Rupūžės iš visko daro pelną .

Anonimas

DDDD kelnes GAl ir kelsi BET NE KAINA !

statybų kainos kaip Vokietijoje

Man atrodo, kad tuoj bus pigiau samdyti lenkų, vokiečių... statybos bendroves, nes pastatys pigiau ir kokybiškiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS