M. Vaščega: jei Lietuva nepateiktų pastabų, dalis RRF lėšų gali būti prarastos negrįžtamai | kl.lt

M. VAŠČEGA: JEI LIETUVA NEPATEIKTŲ PASTABŲ, DALIS RRF LĖŠŲ GALI BŪTI PRARASTOS NEGRĮŽTAMAI

Nors Europos Komisija (EK) praeitų metų pabaigoje „atrakino“ dalį – beveik 9 mln. – iš įšaldytų 26 mln. eurų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) lėšų, tačiau dar nėra aišku, ar Lietuva gaus likusią jų dalį. EK atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega patvirtina, kad jeigu Lietuva nepateiktų pastabų, galinčių pakeisti EK vertinimą, likusi lėšų dalis gali būti „prarasta negrįžtamai“.

Kaip Eltai teigė Finansų ministerija, EK Lietuvos prašo iki vasario 19 d. pateikti papildomą informaciją ir tada bus priimtas sprendimas dėl įšaldytų 17 mln. eurų.

„Įvertinusi Lietuvos pateiktą papildomą informaciją apie atliktus veiksmus dėl 142 rodiklio, EK jį laiko dalinai pasiektu. EK konstatavo, jog trūksta informacijos galutiniam sprendimui priimti, todėl Lietuvos prašoma iki vasario 19 d. pateikti papildomą informaciją. Gavus šią informaciją EK priims galutinį sprendimą dėl minėtam rodikliui skirtų lėšų išmokėjimo – 17 mln. eurų“, – teigė Finansų ministerija.

Taip pat pažymima, kad „atrakinti“ beveik 9 mln. eurai Lietuvą turėtų pasiekti vasario–kovo mėnesiais, kadangi remiantis EK reglamentu, pozityvus sprendimas dar bus svarstomas Europos Sąjungos Tarybos darbo grupėse ir komitetuose.

„EK pozityviai įvertino Vyriausybės pateiktus pasiūlymus Seimui dėl nekilnojamojo turto mokesčio pakeitimų. Aplinkosauginių mokesčių pakeitimai jau buvo pateikti anksčiau ir EK jau buvo pripažinusi šią rodiklio dalį pasiekta. Už 144 rodiklį bus išmokėta visa likusi 8,734 mln. eurų suma“, – tvirtino ministerija.

M. Vaščega: jei Lietuva nepateiktų pastabų, dalis RRF lėšų gali būti prarastos negrįžtamai

Tuo metu M. Vaščega sakė, kad EK nustatė, jog Lietuva padarė nepakankamą pažangą įgyvendindama 142 rodiklį.

„Todėl 2023 m. gruodžio 19 d. Europos Komisija išsiuntė Lietuvai laišką, kuriame išdėstė, kodėl, jos nuomone, 142 rodiklis nebuvo tinkamai pasiektas. Lietuva savo pastabas gali pateikti per du mėnesius“, – Eltai sakė M. Vaščega.

„Atsižvelgdama į šias galimas pastabas, Europos Komisija priims galutinį sprendimą dėl likusių 17,47 mln. eurų. Jei Lietuva nepateiktų pastabų, kurios nulemtų kitokį EK vertinimą, dalis lėšų iš 17,47 mln. eurų gali būti prarastos negrįžtamai”, – akcentavo jis.

Eltos žiniomis, EK planuoja Lietuvai „atrakinti“ dar apie 9 mln. eurų užšaldytų lėšų.

ELTA primena, kad EK praėjusių metų spalio pabaigoje priėmė teigiamą iš dalies pakeisto Lietuvos RRF plano, įskaitant skyrių „REPowerEU“, vertinimą. Tačiau į Lietuvos prašymą dėl mokesčių reformos buvo neatsižvelgta.

Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę

Finansų ministerijos Investicijų departamento vyr. patarėjas Paulius Baniūnas yra tvirtinęs, kad Lietuva buvo nepasiekusi 3 iš 19 rodiklių, numatytų antrajame RRF fondo lėšų mokėjimo prašyme.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS