Maisto ir veterinarijos tarnyba ištyrė lietuviško medaus kokybę | kl.lt

MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA IŠTYRĖ LIETUVIŠKO MEDAUS KOKYBĘ

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) šiais metais ištyrė 127 medaus (tiek lietuviško, tiek ir importuoto iš kitų šalių) mėginius dėl jo pagrindinių sudėties ir kokybės kriterijų. Neatitikimų nustatyta tik 2 medaus mėginiuose - Akmenės rajono bitininko meduje rasta pesticidų likučių ir Pasvalio rajono ekologiškame bityne pagamintame meduje buvo rasta insekticido tiakloprido. Visas nesaugus medus (apie 70 kg) buvo pašalintas iš rinkos ir sunaikintas.

Lietuva nuo seno garsėja kaip bičių produktų kraštas. Kiekvienais metais beveik 190 tūkst. Lietuvoje auginamų bičių šeimų suneša daugiau kaip 3,5 tūkst. tonų medaus.

Ne vienerių metų statistika rodo, kad lietuviškas medus yra saugus ir pasižymi išskirtine kokybe.

VMVT kasmet atlieka medaus kokybės tyrimus - nustato diastazės aktyvumą, rūgštingumą, drėgmės bei saugos rodiklius - antibiotikų, sunkiųjų metalų, nitrofuranų, pesticidų ir kt. kenksmingų medžiagų liekanas.

Medus turi paklausą ir užsienyje - jo eksportas per 10 šių metų mėnesių siekė 510 tonų. Daugiausia lietuviško medaus parduodama Vokietijoje (153 t), Latvijoje (88 t), Estijoje (73 t), Lenkijoje (57 t), Olandijoje (40 t) ir kt.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

to Kaunietei

Jeigu medus nestingsta,kaip yra buvę ir man,tai vienas tikras bitininkas sakė kad medus yra išimtas iš avilio per anksti,tipo nespėjas prinokti.

Anonimas

Nijolė, yra toks augalas facelija, mano brolis specialiai ją sėją, dėl to medus labai ilgai būna skystas. Gal ir ten taip daro, jai taip tai viskas tvarkoje.

kauniete

pirkau medu is pazystamo zmogaus imtas rugsejo pradzioje,kazkodel ,vis skystam pavidale,nestegsta,nedrystu jo klausti kodel taip,man tai pirmas kartas,gal jis negeras,dar niekad taip nebuvo.,bet ne is jo ir pirkdavau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS