Iš maisto produktų nebrango tik bulvės, bet ir tuo džiaugsimės neilgai | kl.lt

IŠ MAISTO PRODUKTŲ NEBRANGO TIK BULVĖS, BET IR TUO DŽIAUGSIMĖS NEILGAI

  • 7

Per pastaruosius kelis mėnesius iš visų maisto produktų nebrango tik bulvės. Tačiau ūkininkai perspėja, kad ir jų kaina kils, mat šiemet dalį derliaus sunaikino liūtys. Negana to, kainų specialistai pastebi, kad lietuviškų bulvių galime ir pritrūkti, praneša LNK.

Vos pasibaigus šienapjūtei, ūkininkai ruošiasi bulviakasiui, tačiau 33-ejus metus ūkininkaujantis Edas Sasnauskas gausaus derliaus šiemet tikėtis nedrįsta.

„Pavasaris buvo šaltas, po to buvo užėjusios liūtis, o vanduo išsilaikė labai ilgai, nes kanalai ir upės mažai prižiūrimos ir joms neskiriama dėmesio“, – teigė ūkininkas E. Sasnauskas.

Liūtys sunaikino ir Panevėžio rajone ūkininkaujančios Kristinos Valikonienės ankstyvąsias bulves. Moteris pasakojo, kad derlius tiesiog paskendo ir supuvo.

„Viskas gražu gražu, kol neprasidėjo liūtys ir viską užsėmė. Prieš pat Jonines kai dėjo tokios labai smarkios liūtys, tai užsėmė visas mūsų jau užaugusias ankstyvas bulves“, – skundėsi ūkininkė.

Ekonomistai dėl aukštų maisto kainų kaltina ne gamtos išdaigas, bet Rusijos karą Ukrainoje, mat prasti orai užgriuvo tik dalį Lietuvos ūkininkų, tačiau kuras ir trąšos brango visiems.

„Rusijai įsiveržus į Ukrainą pradėjo brangti žaliavos, taip pat augo atlyginimai, pakilo ir elektros bei dujų kainos, kas taip pat susiję su Rusijos agresija“, – aiškino ekonomistas Marius Dubnikovas.

Šiaulių rajone dirbantis ūkininkas E. Sasnauskas labiau nei ant orų pyksta ant politikų.

„Gamta darė savo žalą, tai dar ir Vyriausybė prisidėjo darydama žalą“, – sakė ūkininkas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

E. Sasnauskas pasakojo, kad šiemet itin pritrūko trąšų, tad ir bulvių derlius mažėjo kone perpus. Pernai – 200 ha, šiemet – 115 ha.

„Trąšų trūko ne dėl pinigų, bet tiesiog fiziškai negalėjau nusipirkti, nes sugalvojo padaryti embargą. Viskas priklausė nuo Vyriausybės“, – piktinosi vyras.

Iki šiol bulvės, kainų stebėjimo portalo „Pricer.lt“ duomenimis, buvo vienintelė nepabrangusi prekė, tačiau bulvių savikaina ūkininkams kyla, tad jie kelia kainas.

„Jeigu matysime, kad tai tęsis ir toliau, tai tikriausiai teks jų [bulvių] iš viso atsisakyti. Negalime mes auginti vien už savikainą dėl darbo“, – teigė E. Sasnauskas.

Gamta darė savo žalą, tai dar ir Vyriausybė prisidėjo darydama žalą.

„Pratintis prie aukštesnės kainos jau senokai reikia ir bulvės nebus kažkokia išskirtinė prekė“, – komentavo „Pricer.lt“ vadovas Arūnas Vizickas.

Į Vilniaus turgų važiuojanti ūkininkė K. Valikonienė bulves jau pardavinėja už daugiau nei eurą. Jos kolegos – taip pat.

„Šiemet brangiau 20 euro centų, bet, kad iškyla visos kitos [kainos] – kuras, elektra. Pas mus sandėliuose yra šaldytuvai, tai, žinote, kur buvo 17 ct, o kur 27 ct“, – skaičiavo ūkininkė.

 Vis dėlto, ne visas daržoves Lietuvos ūkininkams suniokojo gamta, tad net jei bulvių pritrūktų, ūkininkai juokauja, kad kitos daržovės nėra tokios lepios.

„Burokėliai gan gerai kabinasi į gyvenimą, agurkams patiko šilta ir drėgna, morkos geros – ne kreivos, kadangi joms vandens užteko“, – vardijo K. Valikonienė.

„Galbūt bulvių pritrūksime, bet šiaip bulvė tokia prekė, kurią atveža iš Meksikos, Lenkijos“, – teigė A. Vizickas.

Šiemet bulvių savikaina siekė 0,32 Eur/kg, tačiau praeitų metų liepos mėnesį bulvės buvo dar brangesnės – jų savikaina siekė kone 0,40 Eur/kg.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

ohoho

gerai, kad šymet sode puikiai užderėjo, griaužkit pirštą spekuliantai

taip , reikės

vėl prisimint kukurūzus ir Nikitą su pilvuku

Ir tai vyksta

beveik derliaus metu? Kur jūs matėt kad pienas sviestas varškė brangtų kai karvutės pilnais žabtais geriausios šviežiausios žolės duoda pieną kibirais? O kai jau prasidėjo javapjiūtė kad duoninių produktų kainos kiltų? Jau nekalbant kad agurkų, pomidorų ir burokų derliaus pradžia. Tik tokiam bardake kai patys vagiai sėdi valstybės valdyme ir gali būti tokios nesamonės.Leidžia vokt kad jiems patiems netrukdytu vokt
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS