Maras aukų nesirenka: naminių kiaulių gaištamumas – 100 proc. | kl.lt

MARAS AUKŲ NESIRENKA: NAMINIŲ KIAULIŲ GAIŠTAMUMAS – 100 PROC.

  • 3

11 297 ūkius – tiek kiaulių augintojų šiemet jau patikrino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pareigūnai, stebėdami biologinės saugos reikalavimų laikymąsi. Taisyklės ūkininkams būtinos, norint apsisaugoti nuo afrikinio kiaulių maro (AKM) patekimo į gyvulių auginimo vietas. VMVT pareigūnai pabrėžia biosaugos svarbą ir kalba apie paršelių pardavimo reikalavimus, kurių nesilaikymas gresia sankcijomis.

Kol maras sėja aukas, biosauga privalo tapti rutina

Šį pavasarį daugiau kaip 11 tūkst. kiaulininkystės ūkių aplankę VMVT pripažįsta, kad beveik 10 proc. (t.y. 978) nekomercinių ūkių nustatyta biologinio saugumo priemonių neatitikimų.

„Pastebime, kad ūkininkai turi įsigiję visas priemones, tačiau jų nenaudoja. Dezinfekciniai kilimėliai guli sausi šalia įėjimų į kiaulių laikymo vietas. Svarbu suprasti – priemonių reikia pačių ūkininkų turto saugumui užtikrinti“, – biologinių taisyklių svarbą akcentuoja VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja-valstybinė veterinarijos inspektorė Gintarė Juozėnienė.

Kiaules tiek šerti, tiek prižiūrėti privalu atsakingai

Visiems kiaulių augintojams privalu laiku deklaruoti gyvulius – kiekvieno metų ketvirčio pirmąjį mėnesį. Taip pat reikėtų atminti, kad parduoti galima tik vienu ausų įsagu ženklintas kiaules. Svarbu tinkamai paruošti laikymo vietą: aptverti tvartą tvora, kad į jį nepakliūtų laukiniai gyvūnai, graužikai ar kiti kenkėjai, naminiai augintiniai.

Kartu svarbu prižiūrėti aplinką, šienauti žolę, genėti krūmus. Draudžiama šerti kiaules šviežiai nušienauta žole, termiškai neapdorotais pašarais, virtuvės atliekomis, naudoti pakratus, atvežtus tiesiai iš lauko. Juos privalu išlaikyti ne trumpiau nei 90 dienų. Kiaulių negalima laikyti lauke.

„Komerciniams ūkiams, t.y. laikantiems paršavedes ir auginantiems kiaules pardavimui, taikoma daugiau ir griežtesnių reikalavimų, kadangi iš jų, išvežant produktus ar parduodant paršelius į kitus ūkius, kyla didesnė rizika išplatinti AKM“, – teigia G.Juozėnienė.

Pastebėjus AKM simptomus, raginama nedelsti

Tačiau jei kiaulės užsikrėtė, kaip tai pastebėti?

„Kiaulės ima karščiuoti, nustatoma 40,5–42 laipsnių temperatūra. Po 48–72 valandų, kraujyje sumažėjus leukocitų ir trombocitų, kiaulėms parausta oda apie ausis, uodegą, galūnes, pilvą ir krūtinę. Kiaulės nustoja ėsti, sutrinka koordinacija, oda ir gleivinės ima mėlynuoti. Taip pat gyvūnams padidėja pulsas, kvėpavimo dažnis, pasireiškia vėmimas, viduriavimas, kartais – su krauju. Užsikrėtus, mirtis dažniausiai ištinka po savaitės ar dviejų, kartais liga gali tęstis iki 20 dienų, o naminių kiaulių gaišimas siekia 100 proc.“, – AKM padarinius vardija pašnekovė.

Įtarus, kad gyvuliai serga, privalu nedelsiant kreiptis į vietos privatų veterinarijos gydytoją arba teritorinės VMVT specialistus. Taip pat visą parą galima skambinti nemokamu telefonu 8 800 40 403.

Nesilaikantiems taisyklių kiaules gali tekti skersti

Valstybė už kiekvieną paskerstą ar nugaišintą kiaulę skiria 100 eurų išmoką. Taip pat atlyginama iki 90 proc. kitų ūkinių gyvūnų įsigijimo išlaidų. Augintojai gali tikėtis paramos biologinio saugumo priemonėms įsigyti. Išlaidos atlyginamos iki 90 proc., bet ne daugiau kaip 900 eurų vienam pareiškėjui.

Paršeliai turi būti paženklinti į vieną ausį segamu įsagu su bandos numeriu. Gyvulius įsigyjantis asmuo iš pardavėjo turi gauti gyvūnų sveikatos būklę patvirtinantį veterinarijos pažymėjimą, išduodamą tokį įvertinimą atlikusio veterinarijos gydytojo.

„Minėta, kad visi kiaulių laikytojai kiekvieno einamųjų metų ketvirčio pirmąjį mėnesį Ūkinių gyvūnų registre privalo registruoti laikomų gyvūnų skaičių. Ūkinių gyvūnų ženklinimo ir registravimo pažeidimai gali užtraukti sankcijas“, – perspėja G.Juozėnienė.

Parengta bendradarbiaujant su VMVT

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

O paršiukas LL dar kruta?..

Anonimas

Dar Lietuvoj nei viena kiaule nenustipo.O valdzios atvezamos prekes maisto yra baisu.

Hana

Tai va ,o kas tai daro ,kas metai užkratą,ogi tie jūsų ES ir naikina ekonomiškai šalies erdvę,kad galėtų pardavinėti sintetinius maistus produktus,sintetinės mesas ir kad klestėtų jų verslas, štai kaip naikinama ir tai daroma su Lietuvos valdžios parsidaveliu konservatpalaikiu sutve

SUSIJUSIOS NAUJIENOS