Medikų atlyginimų priedams už birželį pervesta 9,7 mln. eurų | kl.lt

MEDIKŲ ATLYGINIMŲ PRIEDAMS UŽ BIRŽELĮ PERVESTA 9,7 MLN. EURŲ

Padidintam darbuotojų darbo užmokesčiui kompensuoti už birželio mėnesį ligonių kasos gydymo įstaigoms pervedė 9,7 mln. eurų. Nuo liepos 1 dienos Lietuvoje atšaukus karantiną, gydymo įstaigoms dar tris mėnesius iš PSDF bus kompensuojamos dėl padidėjusio darbuotojų atlyginimo susidarančios padidėjusios atostoginių išlaidos.

Lėšos birželio mėnesio padidinto atlyginimo kompensacijoms skirtos iš patikslinto Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto, kuriame medikų atlyginimų padidinimui dėl COVID-19 kompensuoti papildomai buvo skirta 37,5 mln. eurų. Sausį biudžete numatytų 45,6 mln. eurų šiam tikslui nepakako, todėl Vyriausybei sutikus ir patvirtinus sveikatos apsaugos ministro įsakymu, pinigai priedams mokėti pastaruosius kelis mėnesius buvo skiriami iš PSDF biudžeto rezervo pagrindinės dalies lėšų.

Paraiškas PSDF lėšomis kompensuoti birželio mėnesio sąnaudas, susidariusias dėl darbuotojų darbo užmokesčio padidinimo, teritorinėms ligonių kasoms atsiuntė 188 asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Valstybinė ligonių kasa informuoja, kad didesnius atlyginimus gaus 16 tūkst. medicinos darbuotojų.

Darbuotojams, dirbantiems su ypač pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis sergančiais pacientais, ir sveikatos priežiūros specialistams, vykdantiems prevenciją užkrečiamųjų ligų židiniuose, papildomai nuo 60 iki 100 procentų didesnės mėnesio algos buvo mokamos vadovaujantis Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymu. Jis numato, kad didesni atlyginimai mokami atsižvelgiant į konkretaus asmens sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojo atliekamų funkcijų pobūdį, sudėtingumą, atsakomybės lygį, darbo krūvį ir veiklos mastą, detaliau reglamentuojamus Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos teisės aktuose.

Iš viso nuo 2020-ųjų kovo mėnesio, kai buvo paskelbtas pirmasis karantinas, minėtoms kompensacijoms iš PSDF panaudota 132,1 mln. eurų.

Antrasis karantinas Lietuvoje atšauktas nuo liepos 1 d., tačiau šalyje ir toliau galioja ekstremali situacija. Vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu, tris mėnesius po karantino asmens sveikatos priežiūros įstaigoms PSDF lėšomis bus kompensuojamos dėl padidėjusio darbuotojų atlyginimo susidariusios padidėjusios atostoginių išlaidos.

Galiojant ekstremaliosios situacijos reikalavimams (nuo liepos 1 d.), padidintas darbo užmokestis bus kompensuojamas iš valstybės biudžeto lėšų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pabėgėliams liepą išleista 3,6milijono Eurų

O 4.000 ""pabėgėlių" išlaikymas mėnesiui 900Eurų, liepą jau kainavo 3,6milijono Eurų. Bus daugiau...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS