Metalo pakuočių tvarkymą premjeras žada aptarti su aplinkosaugininkais | kl.lt

METALO PAKUOČIŲ TVARKYMĄ PREMJERAS ŽADA APTARTI SU APLINKOSAUGININKAIS

Premjeras Saulius Skvernelis žada susitikti su aplinkosaugininkais ir išspręsti metalo pakuočių tvarkymo problemą.

Beveik metus tarp aplinkosaugininkų ir verslo įmonių besitęsiantis ginčas užstrigo, pirmiesiems atsisakant pasirašyti taikos susitarimą.

„Sprendimus turi priiminėti tos institucijos, kurios yra už tai atsakingos. Matau šiandien nesusikalbėjimą tarp ministerijos ir jai pavaldžios institucijos, todėl turėsime organizuoti pasitarimą Vyriausybės kanceliarijoje, nes sprendimai nėra priimti, o grėsmės, kurios yra susijusios su tuo, yra pakankamai didelės“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė S. Skvernelis.

Pavasarį Aplinkos ministerija pranešė pritarianti taikos sutarčiai tarp Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) bei verslo įmones vienijančių asociacijų. Tačiau nuo liepos visus šalies regioninius departamentus apjungęs Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) taikos sutarties kol kas nepasirašė.

Naujosios įstaigos vadovas Vaidas Laukys BNS antradienį teigė negalintis pasirašyti taikos sutarties, kurios įsipareigojimų įgyvendinimas nepriklauso nuo aplinkosaugininkų.

Dėl „Metrail“ išrašytų fiktyvių atliekų tvarkymo dokumentų 2018-ųjų išvakarėse šimtai įmonių sulaukė aplinkosaugininkų raginimo susimokėti 15 mln. eurų taršos mokesčio už 2013–2015 metais nesutvarkytas pakuočių atliekas.

Aplinkosaugininkai nustatė, kad „Metrail“ 2015–2017 netinkamai sutvarkė 14,5 tūkst. tonų metalinių ir 500 tonų plastiko pakuočių. Už šį kiekį neteisėtai išrašyti atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai buvo išduoti 1,8 tūkst. įmonių. Įsigiję šiuos dokumentus iš „Metrail“, gamintojai ir importuotojai buvo atleisti nuo mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis.

S. Skvernelio teigimu, dėl šios situacijos iš dalies kalti ir patys verslininkai.

„Yra kas dalyvauja tam tikrose schemose ir žinant, kad tos schemos gali būti ne visai švarios, apsimesti ir nematyti tų grėsmių, tai irgi tokios pozicijos pasakymas, kad nežinojom, mokėjom, bet ne tiek, kiek reikia mokėti. (...) Problemų yra ir jas reikia teisėtai ir įstatymiškai spręsti“, – trečiadienį kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Taikos sutartį turėtų tvirtinti ginčą tarp aplinkosaugininkų ir verslo įmones vienijančių asociacijų „Žaliasis taškas“ ir „Pakuočių tvarkymo organizacija“ nagrinėjantis Vilniaus apygardos administracinis teismas. Artimiausias jo posėdis numatytas lapkričio 27 dieną. Teismas taip pat nagrinėja ne vieną atskirą įmonių skundą aplinkosaugininkams.

Verslas taiko sutartimi ketina įsipareigoti per 5 metus sutvarkyti 15 tūkst. tonų atliekų, viršijant šiuo metu nustatytas užduotis. Įsipareigojimų užtikrinimui taip pat numatoma suformuoti 2,8 mln. eurų vertės garantinį fondą.

Siekiant taikos, Vyriausybė gegužės pabaigoje nusprendė keliskart – nuo 753 eurų iki 186 eurų – sumažinti metalo pakuočių tvarkymo įkainius. Galutinį sprendimą dėl to dar turi priimti Seimas.

Vilniaus apygardos teismas šiuo metu taip pat nagrinėja baudžiamąją bylą dėl „Metrail“ valstybei galbūt padarytos 6 mln. eurų žalos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS