Metinė infliacija rugpjūtį siekė 6,2 proc., per mėnesį – 0,2 proc. defliacija | kl.lt

METINĖ INFLIACIJA RUGPJŪTĮ SIEKĖ 6,2 PROC., PER MĖNESĮ – 0,2 PROC. DEFLIACIJA

  • 2

Rugpjūtį Lietuvoje metinė infliacija – rugpjūtį, palyginti su praėjusių metų rugpjūčiu – siekė 6,2 proc., o per mėnesį fiksuota 0,2 proc. defliacija. Defliacija fiksuota ketvirtą mėnesį iš eilės, prieš tai paskutinį kartą ji buvo 2021 metų lapkritį.

Tuo metu vidutinė metinė infliacija siekė 16 proc., skelbia Valstybės duomenų agentūra.

Statistikų teigimu, mėnesio defliacijai daugiausia įtakos turėjo elektros, daržovių, drabužių, pieno ir jo produktų, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, avalynės kainų sumažėjimas bei degalų ir tepalų, restoranų, kavinių paslaugų kainų padidėjimas.

Rugpjūtį, palyginti su liepa, transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2,3 proc. Pokytį lėmė dyzelinių degalų (9,5 proc.), benzino (5,8 proc.) kainų padidėjimas bei keleivių vežimo jūra (13,1 proc.), oro transportu paslaugų (5,2 proc.), suskystintų automobilinių dujų (1,5 proc.) kainų sumažėjimas.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,8 proc. Daugiausia sumažėjo elektros (8,5 proc.), suskystintų dujų maistui gaminti (2,4 proc.), kietojo kuro (1,2 proc.), bet padidėjo būsto priežiūros ir remonto paslaugų (0,5 proc.) kainos.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos per mėnesį sumažėjo 0,8 proc. Labiausiai atpigo valgomieji gyvuliniai riebalai, pievagrybiai, ledai, mėsos konservai, sviestas, bet pabrango alyvuogių aliejus, padažai ir uždarai, užšaldytos jūros gėrybės, džiovintos daržovės, šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės. Sumažėjo morkų, svogūnų, trumpavaisių agurkų, bulvių, šilauogių, bet padidėjo apelsinų, kivių, obuolių, persikų, greipfrutų kainos.

Dėl sezoninių nuolaidų avalynė atpigo 2,3 proc., drabužiai – 1,8 proc.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo duonos ir grūdų produktų, mėsos ir jos produktų, automobilių, restoranų, kavinių paslaugų, farmacijos gaminių, transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, alaus, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų, elektros kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,3 proc., paslaugų kainos beveik nepasikeitė. Per metus jos atitinkamai augo 4,5 proc. ir 10,4 procento.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,5 proc., rinkos kainos beveik nepasikeitė. Per metus jos atitinkamai mažėjo 1,2 proc. ir augo 7,4 procento.

Rugpjūtį skelbta išankstinė mėnesio defliacija siekė 0,2 proc. o metinė infliacija – 6,4 procento.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jo

per menesi mano megstamas snapsas pabrango euru. tai kur cia ta defliacija?

Baikit tas melagienas

Nepastebėjau sumažėjusių kainų - gal sumažėjo didmeninės? Matau tik siaubingas mėsos, pieno produktų, vaisių, daržovių, padidėjusias kuro kainas, tik nematau padidėjusios pensijos, kai ką atleido iš darbo paprašius didesnio atlyginimo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS