Minint Pasaulinę dieną už orų darbą, neatsisakoma idėjos įteisinti keturių dienų darbo savaitę | kl.lt

MININT PASAULINĘ DIENĄ UŽ ORŲ DARBĄ, NEATSISAKOMA IDĖJOS ĮTEISINTI KETURIŲ DIENŲ DARBO SAVAITĘ

Spalio 7-ąją minint Pasaulinę dieną už orų darbą socialdemokratų Seimo frakcija ragina Vyriausybę ir darbdavius „neparduoti sielos dėl pelno ir trumpalaikės naudos“.

„Nors matome nemažai pažangos ženklų, Lietuvoje vis dar gajus laukinės rinkos mentalitetas, kai darbuotojas traktuojamas kaip pigus instrumentas pelnui daryti, kaip tarnas. Apakinti greito pelno troškimo, darbdaviai Lietuvoje dažnai linkę nesiskaityti su savo darbuotojų interesais. O viešojo sektoriaus administratoriams taip pat būdingas polinkis galvoti apie „lėšų įsisavinimą“, „optimizavimą“ (apkarpymą, mažinimą, naikinimą), o ne apie visuomenės ir darbuotojų interesus. Ilgalaikėje perspektyvoje toks požiūris veda į nuosmukį, krizę ir susinaikinimą. Ryškiausias pastarojo meto pavyzdys – chaosas sveikatos priežiūros sistemoje“, – sako socialdemokratų Seimo frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Seimui pasiūlę visą aplanką pataisų, kurios galėtų pagerinti Lietuvos žmonių galimybes sąžiningu darbu kurti orų gyvenimą, socialdemokratai sako nusivylę valdančiųjų požiūriu į darbą.

Toliau raginame Vyriausybę nemiegoti: nedelsiant tvarkyti mokesčius, amortizuoti kylančias kainas, didinti minimalųjį atlyginimą.

„Pasipriešinome konservatorių mėginimui pakeisti Darbo kodeksą taip, kad jis negaliotų darbams, susijusiems su ypatingomis situacijomis. Seimui teikėme Darbo kodekso pataisas, dėl „mamadienių“ ir „tėvadienių“, dėl mobingo darbe ir dėl darbuotojų teisės „atsijungti“ nuo darbdavio. Nuolat susiduriame su įnirtingu valdančiųjų priešinimusi“, – vardija socialdemokratų Seimo frakcijos seniūno pavaduotoja Orinta Leiputė.

Frakcijos narys Gintautas Paluckas primena aktualijas, rodančias, kad oraus darbo principai Lietuvoje dar neįtvirtinti. „Viešinome apverktiną medikų, slaugytojų ir kitų sveikatos priežiūros sektoriaus darbuotojų padėtį. Priminėme pažadukų Vyriausybei jos pažadus didinti atlyginimus mokytojams ir mokslininkams. Palaikėme „Achemos“, Vilniaus viešojo transporto darbuotojų, kurjerių protestus. Toliau raginame Vyriausybę nemiegoti: nedelsiant tvarkyti mokesčius, amortizuoti kylančias kainas, didinti minimalųjį atlyginimą“, – sako G. Paluckas.

Jis atkreipia dėmesį, kad gyventojams su siaubu laukiant šildymo kainų šoko, „Vilniaus šilumos tinklų“ generalinio direktoriaus alga, jo duomenimis, pakilo nuo 9020 iki 12769 eurų.

Socialdemokratai teigia neatsisakantys savo idėjos įteisinti keturių dienų darbo savaitę, pailginti atostogas.

Spalio 7-oji – Pasaulinė diena už orų darbą. Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija šią dieną kviečia priminti valdžiai ir darbdaviams, kad gyventojų užimtumas, galimybė darbu užsitikrinti orų gyvenimą, yra ne tik ekonominio stabilumo, bet ir socialinio teisingumo pagrindas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

auga

/ekonomika/ kartu ir lgbt pridurku mastymas per 2 gala======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS