Ministerija: draudimą parduotuvėse demonstruoti rūkalus turėtų įvertinti EK | kl.lt

MINISTERIJA: DRAUDIMĄ PARDUOTUVĖSE DEMONSTRUOTI RŪKALUS TURĖTŲ ĮVERTINTI EK

  • 1

Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai siūlant uždrausti prekybininkams viešai eksponuoti tabaką ir jo gaminius, Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo tam pritarti, tačiau teigia, kad draudimą dar turėtų įvertinti Europos Komisija.

Pasak ministerijos, Europos Komisija turėtų įvertinti, ar siūlomas draudimas nesukuria kliūčių laisvai prekybai.

„Reikalavimas pardavinėti tabako gaminius ir su jais susijusius gaminius tiesiogiai neprieinamu būdu apriboja prekybos sąlygas, todėl jis turėtų būti notifikuotas, suteikiant galimybę Europos Komisijai ir kitoms ES valstybėms narėms įvertinti, ar toks reguliavimas nesukuria kliūčių laisvai prekybai“, – teigiama ministerijos parengtoje pažymoje.

A. Veryga siūlo, kad draudimas įsigaliotų 2020-ųjų gegužės 1 dieną. Anot Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, laikotarpis, per kurį įmonės turėtų prisitaikyti prie naujo reguliavimo, yra itin trumpas, todėl siūloma, jog draudimas įsigaliotų 2022-ųjų gegužės 1 dieną.

„Nuo siūlomo sprendimo priėmimo iki jo įsigaliojimo parduotuvės turėtų persitvarkyti – įkurti tabako skyrius arba įrenginius, kuriais uždengtų parduodamus gaminius. Tai pareikalautų tiek laiko sąnaudų, tiek finansinių išlaidų ir sukeltų reikšmingą reguliavimo naštą“, – teigiama ministerijos parengtoje pažymoje.

Draudimas eksponuoti tabako gaminius ir su jais susijusius įrenginius parduotuvėse taip pat paveiktų ir elektronines cigaretes bei vadinamąjį „heat-not-burn“ tipo tabaką, kurį Lietuvoje prekės ženklu IQOS platina JAV tabako kompanija „Philip Morris International“.

„Philip Morris Baltic“ siūlo netaikyti apribojimų bedūmiams tabako produktams.

Dėl draudimo Vyriausybė spręs trečiadienį posėdyje.

Liepą siūlymą užregistravęs A. Veryga yra sakęs, kad taip mažėtų tabako prieinamumas ir rūkymo patrauklumas tarp jaunimo. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Juozas

IR KVAILIUI AISKU, KAD ZALINGOS, KENKIANCIOS ZMOGAUS SVEIKATAI PREKES , NETURI BUTI VIESAI REKLAMUOJAMOS. DABAR PRIE KASU SLYKSCIAI BRUKAMI S Y V A I , KURIAIS NEMASTANTYS ZMONES GADINA NE TIK SABVO SVEIKATA, BET IR APLINK ESANCIU. VISAPUSISKAIS DRAUDIMAIS MAZAI BUS LAIMIMA, KOL ZMONES PATYS SAMONINGAI NEMASTYS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS