Ministerija: ICAO tyrimas dėl Minske nutupdyto lėktuvo pratęstas iki rugsėjo | kl.lt

MINISTERIJA: ICAO TYRIMAS DĖL MINSKE NUTUPDYTO LĖKTUVO PRATĘSTAS IKI RUGSĖJO

Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) tyrimas dėl Minske nutupdyto „Ryanair“ lėktuvo pratęstas iki rugsėjo, antradienį informavo Susisiekimo ministerija.

Pasak jos, ICAO parengė gegužės 23-iąją priverstinai nutupdyto „Ryanair“ lėktuvo tyrimo tarpinę ataskaitą ir konstatavo, kad tyrimui užbaigti reikia daugiau laiko, nes reikia surinkti papildomos informacijos iš valstybių ir organizacijų, susijusių su įvykiu.

Kitas ataskaitos pristatymas numatytas rugsėjo mėnesį.

Ministerijos teigimu, gegužės 27 dieną pradėjusi incidento tyrimą, ICAO Taryba šį pirmadienį konstatavo, jog iš šalių ir organizacijų gautos informacijos „kol kas nepakanka, kad būtų galima nustatyti visas įvykio aplinkybes ir konkrečią įvykių seką bei atsakyti į visus kylančius klausimus“.

Atkreipiamas dėmesys, kad Baltarusija tyrimui pateikė daug informacijos rusų kalba. Šią informaciją būtina išversti. Taip pat konstatuota, kad vis dar reikalinga papildoma informacija iš šalių ir organizacijų, kad būtų baigtas faktų nustatymo tyrimas.

Todėl bus toliau bendradarbiaujama su valstybėmis ir organizacijomis, dalyvaujančiomis šio incidento tyrime, kad būtų gauta reikiama informacija tyrimui užbaigti.

„Vien mes tyrėjams uždavėme daug klausimų. Laiko buvo mažai, o informacijos kiekiai dideli. Paprastai tokie tyrimai užtrunka. Todėl nestebina, kad siekiant kokybės ir objektyvumo, pratęstas ir šio tyrimo terminas, ir tai yra suprantama“, – pranešime sakė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Pasak ministro, plačiau komentuoti tarpinės ataskaitos ministerija nesiims, nes tyrimui atlikti yra sudaryta ICAO tyrėjų grupė.

Gegužės 23 dieną Baltarusijos oro dispečeriai nurodė „Ryanair“ pilotams nutupdyti iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą, nes jame esą padėta bomba. Per šį incidentą į orą buvo pakeltas naikintuvas.

Laineris buvo priverstas nusileisti Minske, kur buvo sulaikytas tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega. Patikrinus lėktuvą, jokių sprogmenų jame nebuvo rasta.

Remdamasi Čikagos konvencija, Lietuva kreipėsi į ICAO Tarybą dėl išsamaus ir objektyvaus šio įvykio tyrimo dėl kelių konvencijų straipsnių ir tarptautinės teisės pažeidimų.

Baltarusijos veiksmus pasmerkė daugelis Vakarų šalių, tarptautinių organizacijų, į tai reaguodama Europos Sąjunga patvirtino sektorines sankcijas Baltarusijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pontijus Pilotas

Cirkas tęsiasi

Pilotas

Ir be tyrimo aisku,kad lukosenko- oro piratas!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS