Ministerija – prieš draudimą gaminti vaikišką šampaną | kl.lt

MINISTERIJA – PRIEŠ DRAUDIMĄ GAMINTI VAIKIŠKĄ ŠAMPANĄ

Ūkio ministerija nepritaria Seimo narių siūlymui uždrausti gaminti vaikams ir paaugliams skirtas prekes, imituojančias alkoholį, bei sugriežtinti prekybą alumi ar kitais alkoholiniais gėrimais plastiko taroje.

Ministerija nepritaria Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės „valstietės“ Astos Kubilienės siūlomiems Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams – jais būtų uždrausta gaminti ir parduoti maisto produktus, žaislus ir kitas prekes, kurių dizainas imituotų alkoholinius gėrimus ar jų tarą.

Ministerijos teigimu, šis siūlymas nepatenka į Alkoholio kontrolės įstatymo reguliavimo sritį.

Ministerijos parengtą nutarimo projektą trečiadienį svarstys Vyriausybė.

Be to, ministerija nepritaria ir kito Sveikatos reikalų komiteto nario „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio siūlymui sugriežtinti prekybą į alumi ar kitu alkoholiu plastiko taroje. Parlamentaras siūlo uždrausti prekiauti stipresnio nei 7,5 laipsnio alaus, fermentuotų gėrimų bei alkoholinių kokteilių, išpilstytų į didesnę negu 0,2 litro tarą, nuo 7 iki 7,5 laipsnio – 0,25 litro, 6,5-7 laipsnio – 0,3 litro, 6-6,5 laipsnio – 0,35 litro, o iki 6 laipsnių – 0,5 litro.

Ministerija taip pat nepalaiko konservatorių Pauliaus Saudargo ir Vytauto Kernagio siūlymo uždrausti prekiauti į didesnę nei 0,2 litro talpos tarą išpilstytu stipresniu nei 6 laipsnių alumi, fermentuotais gėrimais ar alkoholiniais kokteiliais.

Anot Ūkio ministerijos, priėmus šias įstatymo pataisas būtų sudarytos kliūtys laisvam prekių judėjimui, nes Lietuvoje būtų draudžiama parduoti kitose ES šalyse teisėtai pagamintus ir parduodamus alkoholinius gėrimus.

„Siūlomas reguliavimas nėra pagrįstas nei statistiniais duomenimis, nei tyrimais, o juose siūlomos priemonės sukeltų verslui, ypač smulkiajam ir gaminančiam tautinio paveldo gėrimus, didelę naštą“, – teigia ministerija.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama parduoti stipresniu nei 7,5 laipsnio alumi, fermentuotais gėrimais ar alkoholio kokteiliais, kurie yra išpilstyti į didesnę nei 0,5 litro tarą. Draudimai netaikomi į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą išpilstytiems gėrimams.

Lietuvoje jau draudžiama parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurios primena tabako gaminius ar jų pakuotes.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

wrong

Manymas kad vaikiškas gėrimas šampano butelį primenanačioje taroje gali turėti realią neigiamą įtaką yra visiška kvailystė. Taip mano tik labai ribotai alkoholizmo problemą suvokiantys žmonės. Lygiai taip pat galima pagalvoti, kad jei vaikas gatvėje pamatyts narkomaną, tai užsimanys juo tapti.

kaunietis

O kaip su vaikiškų prezervatyvų gamyba?

Jolanta

Vaikai turi gerti arbatą, sultis, o ne šampaną, kai nuo vienerių metų vaiko gimtadienis švenčiamas su šampanu, tai taip ir suformuojama tradicija vaikui, kad be alkoholio ne šventė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS