Ministerija siūlo atsisakyti elektros kainų reguliavimo buitiniams vartotojams | kl.lt

MINISTERIJA SIŪLO ATSISAKYTI ELEKTROS KAINŲ REGULIAVIMO BUITINIAMS VARTOTOJAMS

  • 6

Energetikos ministerija viešam derinimui teikia Elektros energetikos įstatymo pakeitimus, kuriais numatoma laipsniškai atsisakyti elektros energijos kainos reguliavimo buitiniams vartotojams. Energetikos įmonių holdingas „Lietuvos energija“ siūlymą palaiko.

Kaip pranešė ministerija, tai reiškia, kad gyventojai savarankiškai ir pagal savo poreikius turės pasirinkti vieną iš daugelio nepriklausomų elektros energijos tiekėjų, iš kurio įsigis elektrą. Šiais pakeitimais, kaip teigiama, yra siekiama sukurti labiau gyventojų ekonominius interesus atitinkančią mažmeninę elektros energijos tiekimo rinką.

Šiuo metu beveik visi buitiniai vartotojai elektrą perka naudodamiesi visuomeninių tiekėjų (daugiausia „Lietuvos energijos tiekimo“) paslaugomis, o elektros energijos kaina ne dažniau kaip kas pusę metų yra nustatoma Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) sprendimu.

Energetikos ministerija siūlo mažmeninės elektros energijos tiekimo rinkos namų ūkių vartotojams liberalizavimą įgyvendinti trimis etapais.

Pirmuoju etapu – nuo 2021 metų sausio 1 dienos būtų atsisakyta galutinės elektros energijos kainos reguliavimo tiems buitiniams vartotojams, kurių faktinis elektros energijos suvartojimas nuo 2019 metų birželio 1 dienos iki 2020 metų gegužės 31 dienos bus didesnis nei 5 tūkst. kilovatvalandžių (kWh), taip pat visiems buitiniams vartotojams, kurių objektai prijungti prie vidutinės įtampos elektros tinklų, ir atitinkamoms bendrijoms bei bendruomeninėms organizacijoms ir asociacijoms. Tai negaliotų pažeidžiamiems vartotojams, tai yra tiems gyventojams, kurie gauna socialinę paramą.

Antruoju etapu – nuo 2022 metų sausio 1 dienos būtų atsisakyta galutinių elektros energijos kainų reguliavimo visiems buitiniams vartotojams, kurių faktinis elektros energijos suvartojimas nuo 2020 metų birželio 1 dienos iki 2021 metų gegužės 31 dienos bus daugiau nei 1 000 kWh, išskyrus pažeidžiamus vartotojus, nurodo Energetikos ministerija.

Trečiuoju etapu – nuo 2023 metų sausio 1 dienos galutinės elektros energijos kainos būtų nebereguliuojamos visiems buitiniams vartotojams, ir jie turėtų pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją.

„Visi šie pakeitimai sudarys sąlygas laipsniškai atsisakyti visuomeninio elektros energijos tiekimo ir sukurti aktyvią ir konkurencingą mažmeninę elektros energijos tiekimo rinką, kurioje buitiniai vartotojai galėtų efektyviai pasinaudoti nepriklausomų elektros energijos tiekėjų paslaugomis“, – teigia Energetikos ministerija.

Taip pat yra numatoma nustatyti vartotojų informavimo bei tiekėjų nediskriminavimo priemones, kurios, kaip teigiama, sudarys sąlygas nuosekliam ir skaidriam perėjimui prie mažmeninės elektros energijos tiekimo buitiniams vartotojams rinkos sąlygomis.

„Lietuvos energijos“ vadovas Darius Maikštėnas sako, kad grupė siūlymą palaiko.

„Mes pritariame Energetikos ministerijos siūlymui, ir patys siekiame, kad elektros energijos tiekimo monopolis būtų sulaužytas. (…) „Lietuvos energija“ nebenori būti monopolistu, kuris gyvena šiltnamio sąlygomis”, – komentare žiniasklaidai cituojamas D. Maikštėnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Ei

Tai gal aš galėčiau tiesiai iš Astravo elektrą pirkt? Ba jau ir dabartines kainas patempt sunku, o nereguliuojamos tikrai papjaus.

M.

Visa tai grindžiama mitais: 1 mitas - "sudarys sąlygas nuosekliam ir skaidriam perėjimui" nes Lietuvoje skaidrumo nelabai randama. 2 mitas - "mažmeninės elektros energijos tiekimo buitiniams vartotojams rinkos sąlygomis." Lietuvoje laisvos rinkos nėra ir kažin ar bus. Bus tik karteliniai susitarimai.

...

Chm: "„Lietuvos energijos“ vadovas Darius Maikštėnas sako, kad grupė siūlymą palaiko" - o ko spec.tarnybos nealiarmuoja apie realią grėsmę Valstybei, apie kenkimą VALSTYBINEI įmonei?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS