Ministras: Lietuva pasiruošusi galimiems ekonomikos sukrėtimams | kl.lt

MINISTRAS: LIETUVA PASIRUOŠUSI GALIMIEMS EKONOMIKOS SUKRĖTIMAMS

  • 0

Pasaulyje kylant naujų ekonominių ir politinių neapibrėžtumų, Lietuva yra pasiruošusi galimiems iššūkiams jos ekonomikai, sako finansų ministras.

„Kuomet yra tiek daug neapibrėžtumų – tiek dėl pasaulinės prekybos, ar tas protekcionizmas gilės, ar ne, tiek dėl koronos viruso, kaip jis paveiks ekonomiką, tiek, ar įsižiebs konfliktai su Jungtine Karalyste, besiderant dėl ateities, – tų nežinomųjų yra tikrai daug ir dėlto to turime būti pasiruošę viskam. Manau, kad Lietuva šiuo metu yra pasiruošusi viskam“, – interviu Žinių radijui sakė Vilius Šapoka.

„Turime ir sukaupę rezervų, ir Lietuvos reitingai yra istorinėse aukštumose, skolinamės už žemiausias palūkanas“, – pridūrė jis.

Pasak finansų ministro, matyti, kad apdairi ekonomikos valdysena duoda vaisių, todėl jis siūlo būti „santūriais optimistais“.

Reitingų agentūra „Fitch“ vasarį pirmą kartą po šešerių metų pertraukos pagerino Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą iš A- į A. „Moody‘s“ šaliai suteiktas reitingas yra A3 (teigiama perspektyva), „Standard & Poor‘s“ (S&P) – A (stabili perspektyva), „DBRS Morningstar“ – A (teigiama perspektyva).

Pernai birželį Lietuva pasiskolino 1,5 mlrd. eurų pigiausiai per šalies istoriją. 650 mln. eurų 10 metrų trukmės euroobligacijų emisijos metų palūkanos siekė 0,5 proc., o 850 mln. eurų 30 metų trukmės – 1,625 proc.

Premjeras Saulius Skvernelis yra sakęs, kad šalies rezerve šių metų pabaigoje „juodai dienai“ bus sukaupta 1,7 mlrd. eurų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS