Ministras: naujas susitarimas dėl išmokų žemdirbiams – 2020-ųjų pabaigoje | kl.lt

MINISTRAS: NAUJAS SUSITARIMAS DĖL IŠMOKŲ ŽEMDIRBIAMS – 2020-ŲJŲ PABAIGOJE

Susitarimas dėl naujų tiesioginių išmokų su Europos Komisija (EK) bus pasiektas 2020 metų pabaigoje, prognozuoja žemės ūkio ministras. Pasak Giedriaus Surplio, taip teigti leidžia iš Briuselio ateinantys signalai.

„Procesas (derybų – BNS) bus ilgas. Pagal signalus, kuriuos siunčia Briuselio klerkai, turbūt kitų metų pabaigoje susitarimą turėsime dėl tiesioginių išmokų. Dabar naujas parlamentas nauja Komisija, keičiasi kai kurių šalių vadovai“, – ketvirtadienį Seimo opozicijai priklausančioje liberalų sąjūdžio frakcijoje teigė ministras. 

„Tikiu, kad turėsime daug geresnius tiesioginių išmokų skaičius negu turėjome. (...) Kiek tiksliai, negaliu įvardinti“, – pridūrė jis.

Baltijos šalys derybose su EK reikalaus, kad tiesioginės išmokos žemdirbiams po septynerių metų siektų 100 proc. ES vidurkio. Dėl to gegužės pabaigoje  neformaliame susitikime Vilniuje susitarė Lietuvos, Latvijos ir Estijos žemės ūkio ministerijų vadovai.

Šiuo metu tiesioginių išmokų ES vidurkis yra 266 eurai už hektarą, o Lietuvoje jis pernai buvo 166 eurai.

2013 metais Europos Vadovų Taryboje buvo sutarta, jog 2019 metų pabaigoje Lietuvos ūkininkai gaus ne mažiau nei 196 eurus už hektarą. Pagal dabartinį EK pasiūlymą 2027 metais Lietuvos žemdirbiams bus mokamos 80 proc. ES vidurkio išmokos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS