Naujas infliacijos rekordas šalyje šoktelėjo iki 15,6 proc. | kl.lt

NAUJAS INFLIACIJOS REKORDAS ŠALYJE ŠOKTELĖJO IKI 15,6 PROC.

Metinė infliacija Lietuvoje kovą toliau augo ir sudarė 15,6 proc. (vasarį – 14 proc.). Praėjusio mėnesio infliacijos duomenys jau rodo karo įtaką, kurią labiausiai atspindi dėl kilusių naftos kainų brangę degalai. Ši prekių grupė kartu su brangusiomis maisto prekėmis daugiausia prisidėjo prie metinės infliacijos padidėjimo kovą, teigia Lietuvos banko Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vyresnioji ekonomistė Laura Mociūnaitė.

Pasak jos, kovą Brent rūšies naftos vidutinei kainai pakilus iki 112 JAV dolerių už barelį, pakilo ir degalų kainos. Per praėjusį mėnesį degalai ir tepalai pabrango 15,1 proc, kainavo 41,2 proc. daugiau nei prieš metus ir lėmė 2,5 proc. bendrosios infliacijos. Nors šiuo metu naftos kaina sumažėjo ir siekia apie 100 JAV dolerių už barelį, tačiau jos kainas gaubia didelis neapibrėžtumas, susijęs su tolesnėmis sankcijomis Rusijai ir naftos tiekimo apimtimi.

Maisto kainos kovą kilo spartesniu – 15 proc. – metiniu tempu ir lėmė 4,2 proc. bendrosios infliacijos (vasarį – 3,8 proc.). Pakilusios maisto žaliavų kainos, pabrangusi energija ir pakilęs darbo užmokestis padidino maisto prekių savikainą, o padidėjusios sąnaudos buvo perkeliamos į galutinio vartojimo maisto prekių kainas. Tai buvo pagrindiniai veiksniai, lėmę maisto kainų augimą. Be šių veiksnių, maisto kainas šiek tiek galėjo paveikti ir kai kurių prekių, pavyzdžiui, aliejaus, tiekimo iš Ukrainos trikdžiai prasidėjus karui ar, išaugus gyventojų susirūpinimui, padidėjusi kai kurių ilgesnio vartojimo produktų paklausa.

L.Mociūnaitė, komentuodama infliacijos statistiką, atkreipė dėmesį, kad kovo mėnesį, palyginti su praėjusių metų atitinkamu metu, labiausiai pakilo daržovių (34,7 proc.), aliejaus ir kitų riebalų (25,6 proc.), pieno produktų (23,1 proc.) kainos. Mažiausiai kilo mėsos kainos – jos buvo 8,3 proc. didesnės nei prieš metus. Žvelgiant į ateitį, tikėtina, kad maisto kainos dar kils. Tam įtakos turės pakilusios trąšų ir pašarų kainos, veiksiančios būsimos produkcijos kainas, ir tebekylančios pasaulinės maisto žaliavų kainos. Stipriai paveiktos prasidėjusio karo pasaulinės maisto žaliavų kainos vien per kovo mėnesį pakilo 12,6 proc. ir buvo 33,6 proc. didesnės nei prieš metus.

Ji sako, kad tebesitęsianti įtampa pasaulinėse tiekimo grandinėse ir pakilusios įvairių gamybos žaliavų, energijos išteklių kainos toliau lemia spartų pramonės prekių ir administruojamųjų kainų augimą. Itin sparčiai didėja kietojo kuro ir šilumos kainos. Kovą per metus kietojo kuro kainos pakilo 83,8, o šilumos kainos – 88,3 proc.

Sparčiai augant darbo užmokesčiui ir tebesant stipriai vidaus paklausai, paslaugų kainos kyla vis daugiau. Metinis paslaugų kainų augimas kovą sudarė 10,6 proc. Tarp sparčiai brangstančių ar didesnę vartojimo krepšelio dalį sudarančių paslaugų paminėtinos maitinimo ir būsto priežiūros, remonto paslaugos. Jos kovą kilo atitinkamai 12,5 ir 23,9 proc. metiniu tempu.

Metinė infliacija euro zonoje kovo mėnesį taip pat padidėjo ir sudarė 7,5 proc. (vasario mėn. – 5,9 proc.). Infliacijos padidėjimui didžiausią įtaką padarė sparčiai kilusios energijos kainos, kurios buvo 44,7 proc. didesnės nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

tai konservatorių "gabumų ir NEĮGALUNMO "

demonstracija Lietuvoje, net, viso to , LRT š a c h a l a i negeba nuslėpti nuo gyventojų.--Matome , kaip PASMIRDĘ konservatoriai n e g e b a ūkininkauti-- d i d i n a SKOLOS maišą

senis

jei euras tampa tik popierium vadynasi juos spausdint turėtu pradėt grigiškių popieriaus fabrikas ir jis taptu rulonais o ne kopiūrom idomu kam reikalingas toks pinigas.

na

o kas bus nuo liepos pirmos,vergai kaip sake toks krepsininkas krioksit>>>>
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS