Nauji kietojo kuro katilai privalės atitikti EK reikalavimus | kl.lt

NAUJI KIETOJO KURO KATILAI PRIVALĖS ATITIKTI EK REIKALAVIMUS

Nuo kitų metų sausio 1 dienos Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rinkai pateikiami ir pradedami naudoti nauji kietojo kuro katilai privalės atitikti Europos Komisijos (EK) reglamente nustatytus ekologinio projektavimo reikalavimus, praneša Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Tiesa, ministerija nurodo, kad gyventojams, kurie šilumos ir karšto vandens gamybai naudoja kietojo kuro katilus, jų keisti nereikės. Nauji reikalavimai bus privalomi tik kietojo kuro katilams, kurie bus pateikiami rinkai nuo kitų metų sausio 1 dienos.

„Vienas didžiausių oro taršos šaltinių, be kelių transporto, yra kietojo kuro naudojimas šilumos ir karšto vandens gamybai, o kietojo kuro katilų techniniai reikalavimai iki šiol Lietuvoje nebuvo griežčiau reglamentuoti. 2015 metais buvo priimtas reglamentas, kuriuo visoje Europos Sąjungoje įtvirtinti bendri kietojo kuro katilų ekologinio projektavimo reikalavimai“, – pranešime sako ekonomikos ir inovacijų viceministras Gintaras Vilda.

Pasak jo, EK apskaičiavo, kad, įgyvendinus šiuos ekologinio projektavimo reikalavimus, nuo 2030 metų vartotojai kasmet galės sutaupyti iki 25 mln. eurų, o teršalų į aplinkos orą, palyginti su 2015 metais, kasmet bus išmetama žymiai mažiau: kietųjų dalelių – net 60 proc., lakiųjų organinių junginių – iki 44 proc., o anglies monoksido – 55 proc.

Nuo kitų metų visų rinkai tiekiamų kietojo kuro katilų, kurių atiduodamas šilumos kiekis (vardinis šilumos atidavimas) yra iki 500 kilovatų (kW), energijos vartojimo efektyvumas turės būti ne mažesnis kaip 75–77 proc. (priklausomai nuo kietojo kuro katilo vardinio šilumos atidavimo), teigiama pranešime.

Taip pat priklausomai nuo kietojo kuro katilo pakrovimo (rankomis ar automatiškai) ir naudojamo kuro rūšies (biomasė ar iškastinis kietasis kuras) nustatomi į aplinkos orą išmetamų teršalų apribojimai: kietųjų dalelių kiekis – ne didesnis kaip 40–60 miligramų (mg) kubiniame metre, dujinių organinių junginių kiekis – ne didesnis kaip 20–30 mg/m3, anglies monoksido kiekis – ne didesnis kaip 500–700 mg/m3, azoto oksidų kiekis – ne didesnis kaip 200–350 mg/m3.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Ramus

O tai mano KALVIS nebetinka????

N.

Buratinai jau sulaukė mokesčio už orą. Būtų pigios dujos tai kieto kuro niekas nenaudotų.

PX

Garaziuke suvirins specas koki noresiu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS