Neslūgstant norinčiųjų gaminti elektrą iš saulės energijos ESO keičia sąlygas | kl.lt

NESLŪGSTANT NORINČIŲJŲ GAMINTI ELEKTRĄ IŠ SAULĖS ENERGIJOS ESO KEIČIA SĄLYGAS

Nuo sausio 1-osios prijungiamų prie skirstymo tinklo vienfazių saulės ar vėjo elektrinių maksimali galia negalės viršyti 3,6 kW, pranešė ESO.

Šis pakeitimas sudarys vienodesnes sąlygas gyventojams įsirengti elektrines. ESO teigimu, neribojant šio dydžio, būtų neefektyviai išnaudojamas skirstomojo tinklo pajėgumas pagamintos elektros energijos priėmimui, teigiama pranešime. Teisės aktų pokyčiai, pasak pranešimo, atlikti neslūgstant norinčiųjų gaminti elektrą iš saulės energijos ir įvertinus technines skirstomojo tinklo galimybes.

Kaip teigia ESO, skubėdami kuo greičiau įrengti saulės ar vėjo elektrinę, nauji gamintojai neišsiaiškina elektros tinklo pajėgumo, o vėliau paaiškėja, kad elektrinė įrengta, bet ji negali būti prijungta prie elektros tinklo.

AB „Energijos skirstymo operatorius“ teigia užfiksavusi ne vieną atvejį, kai klientai paskubėję įsirengti saulės elektrinę sužino, kad reikalinga tinklo rekonstrukcija. O tai nemenkos investicijos - priklausomai nuo konkrečios situacijos, klientui gali tekti investuoti nuo 1 iki 10 ar net daugiau tūkst. eurų.

Dar prieš įrengiant elektrinę ESO rekomenduoja būtinai pasitikrinti ar pageidaujamos galios elektrinė gali būti prijungta prie ESO skirstomojo tinklo ir kokiomis sąlygomis. ESO išduodamose prijungimo sąlygose detaliai nurodoma, ar esamas skirstomasis tinklas gali priimti saulės elektrinės pagamintą elektrą ar reikalinga tinklo plėtra.

Be to, rekomenduojama nesiimti savavališkų veiksmų montuojant saulės elektrines, būtinai gauti ESO išduodamas prijungimo sąlygas, patikėti darbą atestuotiems ir išmanantiems elektrinių įrengimo darbą specialistams. Atlikus darbus, rangovai turi pateikti deklaraciją ESO, kad elektrinė sumontuota tvarkingai ir veiks tinkamai. Kitu atveju elektrinė gali neveikti tinkamai, sugesti, savavališkai sumontuoti įrenginiai gali pakenkti skirstomajam tinklui, pažeisti elektros instaliaciją ar įrenginius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jau

Pagalius pradeda kaišioti saulės jėgainių nuomuotojas IGNITIS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS