Nevėjuoti ir karšti orai padidino elektros kainą | kl.lt

NEVĖJUOTI IR KARŠTI ORAI PADIDINO ELEKTROS KAINĄ

Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse dėl karštų bei ramių orų praėjusią savaitę augo elektros kaina.

Kaip praneša nepriklausoma elektros tiekėja „Elektrum Lietuva“, praėjusią savaitę Estijoje elektra pabrango daugiausiai - 3 proc. iki 46,83 euro už megavatvalandę. Lietuvoje ir Latvijoje fiksuota 1 proc. didesnė kaina - 50,65 euro už MWh.

„Elektrum Lietuva“ ekspertų vertinimu, elektros kainos Baltijos šalyse seka tendencijas, stebimas visose „Nord Pool“ biržos prekybos zonose. Regione įsigalėję šilti ir sausi orai mažino elektros energijos gamybos apimtis hidroelektrinėse, o silpnesni vėjai gamybos apimtis ribojo vėjo jėgainėse. Prie šių priežasčių prisidėjo ir Suomijos bei Švedijos atominėse elektrinėse vykdyti kasmetinės techninės priežiūros darbai“, teigiama pranešime.

Praėjusią savaitę, palyginti su prieš tai buvusia savaite, Baltijos šalyse elektros suvartojimas ūgtelėjo 1 proc. iki 489 GWh. Latvijoje elektros paklausa išaugo nežymiai - iki 131 GWh, Lietuvoje - 3 proc. iki 222 GWh, o Estijoje rodiklis sumenko 2 proc. iki 136 GWh.

Per savaitę elektros gamyba regione sumenko 2 proc. iki 306 GWh. Lietuvoje pagaminta 55 GWh, Latvijoje - 73 GWh, o Estijoje 178 GWh elektros energijos.

Visos trys šalys bendrai per savaitę pagamino 63 proc. visos regionui reikalingos elektros energijos. Latvijoje pagaminta 56 proc. suvartotos elektros, Lietuvoje - 25 proc. Estijoje elektros gamyba suvartojimą pranoko 32 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nesupratau

kaip šilta saulėta diena susieta su elektros kaina. Mes ką ? elektrą gaunam tiesiogiai iš saulės? Tada žiema elektra turėtų būt nemokama, saulės gi beveik nebūna arba šviečia labai labai trumpai ir nešildo

VILE

Na taip, juk atejo vasara, elektros vartojimas sumazejo, tai reikia didinti kainas, kad ir toliau galima butu pelnytis nepagristai. Pas mus visada taip. Visame pasaulyje nafta pigo, krito ir kuro kainos, o pas mus niekas nesikeite. Lietuva isskirtine, kai visame pasaulyje pinga prekes, pas mus arba ta pati kaina, arba didesne. Taip buvo ir su sviestu. Lietuvos verslas pasizymi izuliu gobsumu, o valdzia tai vadina laisvaja rinka ir nieko nedaro, kad suvaldytu ta nepamatuota goduma. Vargas tau, Lietuvele ir tavo zmonems!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS