N. Mačiulis: darbuotojų skaičius niekada nepasieks prieškrizinio laikotarpio | kl.lt

N. MAČIULIS: DARBUOTOJŲ SKAIČIUS NIEKADA NEPASIEKS PRIEŠKRIZINIO LAIKOTARPIO

  • 2

"Swedbank" vyriausiasis ekonomistas teigia, kad Lietuvoje darbuotojų niekada nebebus tiek, kiek jų buvo prieš krizę. Pasak Nerijaus Mačiulio, situacija galėtų pasikeisti nebent tuomet, jeigu būtų pradėta taikyti nauja imigracinė politika bei padidėtų gimstamumas, tačiau net ir tuomet tam prireiktų dešimtmečių.

"9,5 proc. dirba mažiau darbuotojų nei 2008 metais dirbo. Užimtumas į 2008 metų lygį nebesugrįš. (...) Galėtų grįžti, jeigu pasikeistų imigracinė politika, gimstamumas pasikeistų, bet tam prireiktų ne vieno dešimtmečio", - antradienį spaudos konferencijoje sakė N.Mačiulis.

Pasak jo, nuolat mažėjantis darbingo amžiaus gyventojų skaičius įmones verčia prisitaikyti prie mažesnio darbuotojų skaičiaus. Pasak N.Mačiulio, dešimtmečio pabaigoje darbuotojų Lietuvoje bus penktadaliu mažiau nei 2005 metais.

"2019 metais bus 20 proc. mažiau darbingo amžiaus gyventojų, nei buvo 2005 metais", - tvirtino N.Mačiulis.

Anot ekonomisto, reiktų keisti aukštojo mokslo sistemą, kad mokslai netruktų per ilgai. Be to, demografinėms tendencijoms reikia didesnio politikų dėmesio, nes tuomet, kai mažėjančių darbuotojų skaičiaus įtaka pasijaus, bus jau per vėlu.

"Tuomet kai tas poveikis smogs visa jėga, kažką pakeisti bus sudėtinga. Reikia dešimtmečių, kad pasikeistų demografinės tendencijos, kad padaugėtų darbingo amžiaus gyventojų", - sakė N.Mačiulis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kęstas Br.

Didžiausia verslo klaida yra tapti vidutinybe Bet kad dirbti geriau, negu vidutiniškai, reikia labai stengtis: dirbti ilgesnes darbo dienas, visą laiką tobulinti darbo įgūdžius, pastoviai mokytis. Todėl geresnis, negu vidutiniškas, darbas yra didele dalimi tarnavimas visuomenei, negaunant pilno apmokėjimo už darbo pastangas, aukojimasis, savanoriškas darbas. Taigi, savanoriškas darbas yra gero, tikrojo, kapitalizmo pagrindas. Jeigu jūs, kaip daugelis iš mūsų, mėgstate rašyti kodą, sėdite dėl to kiaurus vakarus, kad padaryti tai geriau, negu kiti, tai jūs atliekate savanorišką darbą, net jei jums už tai nuostabiai gerai sumokama. O kitaip. atlikę aštuonias valandas ministerijoe ar kitur už padorų atlyginimą, eikite valyti tualetus. Kažkodėl toks valymas yra prastai apmokamas ir prastai atliekamas Lietuvoje. Atlikite tualetų valymą geriau, negu vidutiniškai. Uždirbtus papildomus pinigus sukaupkite pradiniam kapitalui. Daugiau apie tai - guglinant: mokslas-studijos-ekonomika.

galvokit ką darot,ir ką šnekat

Visus jaunus ir darbingus su savo politika išgynėt į užsienį.Mokesčiai žvėriški,bankai siautėja niekas jų netvarko.Argi tai normalu jei valdininkėlis už pasėdėjimą gauną 20 tūkst.lt,o minimali alga 1000lt.Tai iš ko tuos vaikus auginti?Juk negimdys vien tam,kad demografinė padėtis pagerėtų,o vaikai skurstų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS