NŽT stiprins žemės naudojimo valstybinę kontrolę | kl.lt

NŽT STIPRINS ŽEMĖS NAUDOJIMO VALSTYBINĘ KONTROLĘ

Šiemet vykdydama žemės naudojimo valstybinę kontrolę Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) planuoja atlikti 12 tūkst. patikrinimų.

Numatyta, kad daugiau kaip 60 proc. patikrinimų bus planiniai, likę - neplaniniai: pagal gautus skundus, prašymus arba pakartotiniai patikrinimai, siekiant įsitikinti, ar prieš tai nustatyti pažeidimai yra pašalinti.

Žemės naudojimo valstybinės kontrolės tikslas - užtikrinti, kad valdant ir naudojant žemę būtų laikomasi Lietuvos žemės įstatymo ir kitų įstatymų, reglamentuojančių žemės naudojimo priežiūrą, reikalavimų.

Kaip praneša NŽT, šiais metais vykdant žemės naudojimo valstybinę kontrolę bus sistemingai tikrinami apleistos žemės plotai, taip pat stebima, ar žemė naudojama pagal paskirtį, ypač tokiuose rajonuose, kuriuose nustatyta daugiausia žemės naudojimo pažeidimų: Vilniaus mieste, Klaipėdos rajone.

Remiantis NŽT patvirtintu žemės tvarkymo darbų planu, vykdant valstybinę žemės naudojimo kontrolę šiemet bus siekiama sustiprinti žemės naudojimo valstybinę kontrolę tose teritorijose, kur daugiausia nustatyta apleistos žemės plotų.

Taip pat siekiama sustiprinti žemės naudojimo valstybinę kontrolę dėl kitos paskirties išnuomotų valstybinės žemės sklypų naudojimo bei kontrolę dėl savivaldybėms perduotos neatlygintinai naudotis panaudos teise valdomos žemės naudojimo. Ypač didelis dėmesys bus kreipiamas ir į valstybės sienos apsaugos zonos teritorijose esančių žemės sklypų naudojimą.

„Išnagrinėjus praėjusių metų žemės naudojimo valstybinės kontrolės duomenis, matyti, kad daugiausia pažeidimų nustatoma, kai žemės sklypai yra apleisti, netvarkomi ir nedirbami. Vis dėlto dar nemaža dalis žemės savininkų ir naudotojų netinkamai prižiūri bei naudoja turimą žemę. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad pernai atliktų žemės naudojimo valstybinės kontrolės patikrinimų skaičius viršijo numatytą skaičių, tai sudaro 105,79 proc. NŽT žemės tvarkymo darbų plane numatytų patikrinimų“, - pabrėžė NŽT direktorius Laimonas Čiakas.

Kasdien NŽT teritorinių skyrių specialistai nustato maždaug 13 žemės naudojimo pažeidimų. Nemažą skaičių patikrų sudaro ir neplaninės patikros, kurios atliekamos atsižvelgiant į piliečių skundus ar kitus pranešimus apie galimus pažeidimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS