Parlamentarai kritikuoja siūlymą skirti vienkartinę išmoką | kl.lt

PARLAMENTARAI KRITIKUOJA SIŪLYMĄ SKIRTI VIENKARTINĘ IŠMOKĄ

Seime antradienį svarstomos pataisos dėl vienkartinės išmokos skyrimo pensininkams, neįgaliesiems, našlaičiams.

Socialdemokratų frakcijai priklausantis Algirdas Sysas sakė, kad vienkartinė išmoka turės tik trumpalaikę naudą.

„Šiandien arba liepą, rugpjūtį gausite, bet ilgalaikėje perspektyvoje akivaizdu, kad gaunantys socialines išmokas, socialinio draudimo pensijas praras žymiai daugiau negu gaus, nes šiandien akivaizdu, kad „Sodros“ įmokos mažėja, o pensijos nustatomos įstatymo tvarka ir ten yra įdėtas 3 metų laikotarpis. Jeigu kuriais nors metais sumažėja įplaukos, vadinasi, automatiškai mažėja išmokų dydis, pensijos“, – Seime ketvirtadienį sakė A. Sysas.

Jis taip pat kritikavo, kad paramos skyrimas nėra diferencijuojamas.

„Ar reikia žmogui, kuris turi darbines pajams, gauna pensiją, dar gauti 200 eurų?“ – klausė A. Sysas.

Liberalas Eugenijus Gentvilas sakė, kad šis siūlymas yra socialiai jautrus, tačiau juo keičiama kovos su koronaviruso krize koncepcija.

„Čia, Seime, davėme sutikimą Vyriausybei papildomai pasiskolinti 5 mlrd. eurų ir buvo sakoma, kad tie 5 mlrd. eurų bus reikalingi ekonomikos krizės metu nukentėjusiems žmonėms ir verslams paremti. (...) Staiga Vyriausybė keičia koncepciją ir sako, kad 182 mln. eurų paskirkime tiems, kurie neprarado nieko, nes esame socialiai jautrūs. Gražu, bet davėme Seime sutikimą skolintis 5 mlrd. eurų ne paremti tuos, kurie nieko neprarado, o tuos, kurie prarado“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Konservatorius Jurgis Razma kritikavo, kad paramą planuojama išmokėti tik rugpjūtį.

„Suprantame, kad reikia laiko „Sodrai“ perskaičiuoti išmokamas sumas, bet galima prisiminti: visiškai neseniai, kai reikėjo paskaičiuoti mūsų gana greitai priimtas užimtumo išmokas darbo netekusiems ar prastovoje esantiems žmonėms, buvo premjero griežtas nurodymas Užimtumo tarnybai paskaičiuoti per 10 dienų. Ir tas buvo padaryta. Kodėl nėra šiandien griežto premjero žodžio paskaičiuoti ne ilgiau kaip per pusantro mėnesio ir vėliausiai liepos mėnesį išmokas išmokėti“, – kalbėjo J. Razma.

„Valstietis“ Tomas Tomilinas sakė, kad ši priemonė padės sumažinti absoliutaus skurdo rodiklius pensininkų ir priešpensinio amžiaus žmonių grupėje.

„Jeigu išimsime šitą stambią priemonę, bet ji sudaro vos 20 proc. bendro paketo, tai to skurdo sumažėjimo rodiklio nematysime. Jeigu detalizuotume skurdo prognozes, tai matome, kad didžiausios bėdos yra pensininkų grupėje, t. y. tarp žmonių nuo 65 metų amžiaus. (...) Didesnė problema amžiaus kategorijoje nuo 50 iki 64. Mokslininkai skaičiuoja, kad šioje kategorijoje absoliutaus skurdo rizika gali padidėti nuo 8 iki 13 proc. Pritaikius svarstomas priemones, absoliutaus skurdo rodiklis šitoje kategorijoje išliks nepakitęs“, – sakė T. Tomilinas.

Priėmus siūlymą, vienkartinė 200 eurų išmoka būtų skiriama, jeigu žmogui skiriama senatvės, netekto darbingumo (invalidumo) pensija, našlių, našlaičių ar maitintojo netekimo pensija, ištarnauto laiko pensija, kompensacija už ypatingas darbo sąlygas, šalpos pensija ar kompensacija ir panašiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Kažkam nepatinka kad pinigai ne jiems, 'nusipelniusiems'?..

Parlamentarams

Būtina sumažint stlyginimą per pusę, nuimti visokias kanceliarines, į komandiruotes važiuoti tik už asmenines lėšas - tam mes visuotinai PRITARIAm

SUSIJUSIOS NAUJIENOS