Pasigenda logikos dėl COVID-19 testų neskiepytiems: darbuotojams teks susimokėti, keliautojams – ne | kl.lt

PASIGENDA LOGIKOS DĖL COVID-19 TESTŲ NESKIEPYTIEMS: DARBUOTOJAMS TEKS SUSIMOKĖTI, KELIAUTOJAMS – NE

  • 15

COVID-19 testai į darbą – iš savo kišenės,  į kelionę – nemokamai, praneša LNK žinios.

Valdžia nusprendė, kad nepasiskiepijusių darbuotojų nuo gruodžio valstybės lėšomis netestuos, tačiau tų pačių nepasiskiepijusių testus, kurie reikalingi prieš kelionę, kad būtų galima gauti skaitmeninį Europos Sčjungos COVID-19 pažymėjimą, apmokės ir toliau.

„Šie tyrimai yra kompensuojami valstybės lėšomis. Ir bent jau šiuo metu pakeitimai neplanuojami nuo gruodžio 1 dienos. Tai reiškia, kad keliautojai ir toliau galės registruotis ir atlikti tyrimus mobiliuosiuose punktuose“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) epidemiologė Ginreta Megelinskienė.

Norint pasidaryti testą prieš kelionę, tereikia užsiregistruoti ir atvykti į savivaldybėse esantį mobilųjį punktą. Taigi išeina taip, kad į darbą nepasiskiepijusieji testuosis iš savo piniginės, o štai į poilsinę kelionę – nemokamai. 

„Nepasiskiepiję? Na, nesamonė?“ – tarstelėjo žurnalistų kalbinta moteris. „Mes galime kur nors rasti racionalų atsakymą, kad būtent tai yra protingai padaryta, o tai – neprotingai. Šiuo dalyku aš nenustebęs“, – pridūrė sutiktas vyras.

Į tai kreivai žiūri ir profsąjungos, kurias reikalavimas darbuotojams už testus susimokėti patiems piktina labiausiai. „Tai yra visiškas nesusipratimas ir tai tik įrodo, kad įstatymas ir jo parengtas buvęs projektas yra netobulas. Dabar atrodo, kad tiek keliaujant galima bus nemokamai testuotis, o kas neatmes ir tokios galimybės, kad pažymėjus tam tikrus simptomus irgi gali testuotis nemokamai“, – svarstė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė. 

SAM aiškina, kad kelionėms reikalingus testus nepasiskiepijusiems kompensuoja Europos Sąjungos lėšomis. „Turime tarptautinius įsipareigojimus su Europos Sąjunga, kadangi atsiradus skaitmeniniam Europos Sąjungos COVID-19 pažymėjimui šalys-narės galėjo prašyti tam tikrų lėšų, kad būtų kompensuojami tyrimai“.

O keliaujančių šiemet itin daug – Lietuvos oro uostai skaičiuoja, kad vien spalį į užsienį skrido per 360 tūkst. žmonių. „Jeigu palygintume paskutinio mėnesio spalio skaičius, mes jau pasiekėme apie 60 proc. to mėnesinio keleivių skaičiaus, kuris buvo rekordiniais 2019 metais“, – teigė Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas.

Vis dėlto patys nepasiskiepijusieji sako, kad ne kelionės jiems dabar galvoje, kai reikia ieškoti, iš ko mokės už testus. „Nežinau, kažkaip nesąžininga. Šiaip pati turbūt nemokėsiu už testą. Aš sakiau, kad išeisiu iš darbo. Jeigu darbo vieta negali pastovėti už savo darbuotojus, tai reiškia – ne mano darbas“, – samprotavo praeivė.

„Man svarbiausia yra darbas ir kad šeima nesusirgtų – čia yra pagrindinis dalykas, o pramogos visada gali palaukti“, – teigė žurnalistų kalbintas vyras.

Už imuniteto neturinčių darbuotojų testus pasisiūlyti sumokėti gali ir darbdavys. Tačiau didžiausi šalies darbdaviai tikina – už nepasiskiepijusių darbuotojų testus nemokėsiantys arba tai darysiantys tik vieną mėnesį po naujai įsigaliojusios tvarkos.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Pamastymas Vyraiausybei

Ar nesiskiepijimas yra nusikaltimas-jei ne ,tai kas atlygins padaryta zala uz zmogaus teisiu ir laisviu suvarzyma,ir kas prisiims atsakomybe.

By. Rka deėjęs

REIKIA SAKYT KAD Y KELIONE.... PYST GAUNI ADATA UZ DYKA , IR RYTOJ EINI Y DARBA UZ DYKA..... dulke bus apiyipuystas , kvailio vietoj :-)))))))))

jooo

Pripirko 14 milijonu vakcinu, dabar reikia pateisinti ju isigijimo nauda-reikalinguma, tai ir vakcinuoja per prievarta. Ir testai privalo taip pat buti nemokami, to reikalauja PSO .. Ir nereikia verkslenti kad testai brangiai kainuoja, vakcinu jau beveik 1 milijona isdovanojot uz mokesciu moketus pinigus, tai manau cia kokia 18 milijonu euru issvaistet kitiems, o savi jums nerupi kad uz testus jau viena karta apsimokejo..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS