Pasitikrinkite savo kredito reitingą: tūkstančių laukia nemalonus siurprizas | kl.lt

PASITIKRINKITE SAVO KREDITO REITINGĄ: TŪKSTANČIŲ LAUKIA NEMALONUS SIURPRIZAS

  • 2

Nemaloni žinia tūkstančiams gyventojų – buvo perskaičiuotas gyventojų asmeninis kredito reitingas. Bene penktadaliui reitingas pasikeitė į blogąją pusę. Iš A klasės nukrito į B klasę. Kredito reitingas pablogėjo net ir tiems, kurie laiku mokėjo įmokas ir neturėjo daug įsiskolinimų. Plačiau pakomentavo „Creditinfo Lietuva“ teisės skyriaus vadovė Dovilė Krikščiukaitė.

– Kodėl reikėjo perskaičiuoti kredito reitingus? 

– Visi geriausi statistinių modelių veikimo principai paremti tuo, kad yra būtina nuolatos peržiūrėti statistinių modelių veikimo principus. „Creditinfo Lietuva“ sudarytas kredito reitingas – paremtas istoriniais duomenimis. Tie istoriniai duomenys nuolat kinta. Tad padarius validaciją buvo nustatyta, kad tam tikrų aplinkybių, darančių įtaką reitingui, svoriai yra didesni arba mažesni. Jų įtaka reitingui dabar jau yra didesnė arba mažesnė. Dėl to niekas nepakito net ir asmens individualioje istorijoje. Gali būti, kad jo kredito reitingas labai nežymiai pakito. Šiek tiek pagerėjo arba pablogėjo. 

– Kurių gyventojų yra daugiau? Ar tų, kurie jaus pablogėjimą, ar tų, kurių situacija pagerės? 

– Daugiau gyventojų, kuriems kredito reitingas šiek tiek pablogėjo. Pablogėjimas – labai nežymus. Tai gali būti 0,02 proc. Tai reiškia, kad „Creditinfo Lietuva“ šiuo metu vertina, kad jeigu pernai tam tikro asmens tikimybė vėluoti, atsiskaityti su savo kreditoriais buvo, pavyzdžiui, 0,04 proc., tai šiais metais sakome, kad to paties asmens rizika vėluoti yra, pavyzdžiui, 0,06 proc. Čia jau įvertinant visą rinką, ekonominius pokyčius, populiaciją. Vadinasi tas pablogėjimas – labai nežymus. Tačiau asmenys jį pastebi ir tai gali sukelti išgąstį, kad pas mane nieko nenutiko, o reitingas pasikeitė. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kreipiantis į banką dėl paskolos, ar didelę reikšmę turės, kurios klasės tavo kredito reitingas? 

– Visi bankai turi savo skaičiavimo modelius, turi ir savo skaičiavimo principus, ir savo reitingus. Tad šuo atveju „Creditinfo Lietuva“ kuriamas reitingas – daugiau informacinio pobūdžio. Tai įstaiga, kuri kuria statistinius modelius, vertina, kaip bendrai rinka atrodo. Šiuo atveju visiškai galiu nuraminti, kad ši nežymi įtaka asmeniui kreipiantis į banką dėl, tarkim, būsto paskolos, jokios įtakos neturės. 

– Kaip aš galėčiau pasigerinti savo kredito reitingą?  

Visą laiką siekiame, kad visų asmenų kredito rizika būtų gera. Pagrindinis kriterijus – neturėti skolų, laiku vykdyti savo visus finansinius įsipareigojimus. Kitos aplinkybės – rečiau imti greituosius kreditus. Tai reiškia, kad kuo daugiau užklausų į greituosius kreditus, į juos išduodančias finansines įstaigas, tuo daugiau įtakos reitingo blogėjimui.

– Kaip man žinoti, koks mano kredito reitingas? Kur aš galiu pasižiūrėti? 

– Ši informacija yra puslapyje „Manocreditinfo.lt“. Tai „Creditinfo Lietuva“ sukurtas puslapis, kaip savitarna visiems fiziniams asmenims, kurie susikūrė savo paskyrą. Jame galima matyti visus duomenis apie save, įskaitant kredito reitingą. Kitais metais vėl bus daroma validacija. Ar po validacijos bus kažkokių pokyčių – niekada nežinome, nes tai priklauso nuo bendrų rinkos ir ekonominių tendencijų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Cha

Gyvenkite pagal pajamas ir nebus nemalonių siurprizų.

nejuokinkite

Nuo pat gimimo gyvenu be kreditu (nebent kartais trumpam pas kolega ar giminaiti kelioms dienoms) ir neknisu sau proto del zydbankiu teroro.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS