Paukščių gripas toliau plinta Europoje: apie pirmąjį protrūkį informavo ir Vengrija | kl.lt

PAUKŠČIŲ GRIPAS TOLIAU PLINTA EUROPOJE: APIE PIRMĄJĮ PROTRŪKĮ INFORMAVO IR VENGRIJA

Europos Sąjungos (ES) veterinarijos specialistams nerimą kelia vis nauji pranešimai apie paukštininkystės ūkiuose plintantį paukščių gripą.

Pirmadienį Vengrijos kompetentinga institucija informavo apie pirmąjį šiais metais ligos protrūkį savo šalyje.

Pranešama, kad didelio patogeniškumo (H5N8) paukščių gripo protrūkis nustatytas pasienyje su Slovakija (Tatabanijos rajonas, Komoromo-Estergomo apskritis), ūkyje, kuriame buvo laikoma 53,5 tūkst. kalakutų.

Siekdami išvengti tolesnio paukščių gripo plitimo, Vengrijos veterinarijos specialistai nustatė aplink ūkį 3 km apsaugos ir 10 km priežiūros zonas, kuriose esantys visi ūkiai, kuriuose laikomi naminiai paukščiai, bus patikrinti. Iš šių teritorijų uždrausta įvežti ar išvežti tiek gyvus paukščius, tiek jų produktus. Ūkyje laikyti kalakutai yra gaišinami, jie bus saugiai sunaikinti, atliekami valymo ir dezinfekavimo darbai. Specialistai aiškinasi, kokiu keliu užkratas pateko į kalakutų ūkį.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, situacija dėl paukščių gripo ES išlieka įtempta. Pastarosiomis dienomis apie naujus didelio patogeniškumo (H5N8 tipo) paukščių gripo protrūkius informavo Lenkija (užregistruota jau 10 protrūkių) ir Slovakija (1 protrūkis).

„Visose trijose ES valstybėse plinta būtent didelio patogeniškumo virusas, kuriam ypač imlūs yra naminiai paukščiai. Jų augintojai paukščius privalo saugoti nuo bet kokių kontaktų su laukiniais, nes dažniausiai virusą perneša būtent migruojantys laukiniai vandens paukščiai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vykdo sustiprintą į Lietuvą įvežamų paukštienos siuntų kontrolę bei laukinių paukščių stebėseną, taip pat paukštynuose tikrina, kaip įgyvendintos biologinio saugumo priemonės“, – pranešime padėtį komentuoja VMVT direktorius Darius Remeika.

Radus nugaišusį laukinį vandens paukštį, VMVT ragina nedelsiant pranešti artimiausiam VMVT departamentui visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba privačiam veterinarijos gydytojui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS