Pavėžėjimo organizatoriai nuo šiol VMI teiks duomenis apie vežėjų pajamas | kl.lt

PAVĖŽĖJIMO ORGANIZATORIAI NUO ŠIOL VMI TEIKS DUOMENIS APIE VEŽĖJŲ PAJAMAS

Keleivių vežimo organizatoriai – pavėžėjimo platformos – mokesčių administratoriui nuo šių metų teiks duomenis apie jų paslaugomis besinaudojančius vežėjus ir šių už keleivių vežimą lengvaisiais automobiliais gaunamas pajamas. Šių duomenų pagrindu Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pavėžėjimo veiklą vykdantiems gyventojams suformuos preliminarias pajamų deklaracijas. Šiuo metu Lietuvoje yra 7 keleivių vežimo organizatoriai, kurie per mobiliąsias programėles sudaro sąlygas vežėjams ir keleiviams susitarti dėl vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais.

„Numatyta, kad pirmą kartą keleivių vežimo organizatoriai duomenis apie jų paslaugomis besinaudojančius gyventojus turės pateikti iki šių metų liepos 20 d., už 2020 m. pirmąjį pusmetį, už kiekvieną mėnesį atskirai. Vėliau tokią informaciją jie turės teikti kas mėnesį. Duomenys VMI bus teikiami ir tikslinami elektroniniu būdu“, – sako VMI Kontrolės departamento atstovas Rolandas Puncevičius.

VMI duomenimis, gyventojų, vykdančių su pavėžėjimu susijusią veiklą, kasmet daugėja. Pernai šią veiklą vykdė 17,7 tūkst. gyventojų. 2018 metais tokių gyventojų buvo 13,3 tūkst. ir jie deklaravo 23 mln. eurų apmokestinamųjų pajamų bei 1,6 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM). 2017 metais – 7,3 tūkst. gyventojų deklaravo 12 mln. eurų apmokestinamųjų pajamų ir 0,3 mln. eurų GPM.

Pernai tiek vežimo veiklos organizatorių, tiek keleivių vežimo veiklą vykdančių asmenų atžvilgiu VMI atliko apie 50 įvairių kontrolės veiksmų. Atlikus 5 keleivių vežimo organizatorių operatyvius patikrinimus, nustatyta, jog daugiau kaip 6 tūkst. keleivių vežimo veiklą vykdžiusių asmenų, galimai nedeklaravo dalies 2017-2018 m. laikotarpiu gautų pajamų. Po papildomų VMI veiksmų, mokesčių mokėtojai patikslino savo pajamų deklaracijas, o susidariusi bendra mokėtina mokesčių suma viršijo 111 tūkst. eurų. Minėtų kontrolės veiksmų metu už nustatytus administracinius nusižengimus surašyti 27 administracinių nusižengimų protokolai.

VMI taip pat primena, jog nuo sausio 1 d. vežant keleivius už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą, keleivių vežimo organizatorius po kelionės nedelsdamas turi elektroniniu būdu, naudojant elektroninių ryšių priemones, pateikti keleiviui suformuotą kelionės ir mokėjimo dokumentą. Pernai iš gyventojų dėl galimų transportavimo, vežimo, transporto paslaugomis užsiimančių verslo atstovų mokesčių pažeidimų sulaukta daugiau nei 180 pranešimų, 2018 m. – apie 220, 2017 m. – apie 280 pranešimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS