Penkis prekybos centrus siūloma įpareigoti perduoti dar gerą maistą labdarai | kl.lt

PENKIS PREKYBOS CENTRUS SIŪLOMA ĮPAREIGOTI PERDUOTI DAR GERĄ MAISTĄ LABDARAI

Penkis didžiausius prekybos centrus ketinama įpareigoti bent vienai labdaros ar paramos organizacijai perduoti netinkančius prekybai, bet dar saugius vartoti maisto produktus, o ne juos utilizuoti.

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisija trečiadienį pritarė tokiems Maisto įstatymo pakeitimams.  

Pirmines pataisas Seimui teikę penki Aplinkos apsaugos komiteto nariai siūlė griežtesnį variantą: maistą labdarai turėtų perduoti visi prekybininkai, kurių prekybos plotai yra didesnis nei 400 kv. metrų. Vyriausybės siūlymu šios nuostatos atsisakoma, nes tik dideliuose centruose prisikaupia daug maisto, kuris išmetamas. 

Dabar Seimo komitetai svarsto naują variantą, kaip stabdyti maisto švaistymą.

Jame numatyta, kad didelę rinkos galią turintys penki prekybos tinklai turėtų sudaryti sutartis su bent vienu paramos gavėju. Kitu atveju įmonės būtų įspėjamos ir įpareigojamos per 7–30 dienų jas pasirašyti, o vėliau grėstų 1–3 tūkst. eurų baudos. Sutarčių turinį kontroliuotų ir vykdymą stebėtų Žemės ūkio agentūra. 

Tikiuosi, kad čia yra tik pradžia, pradedam nuo didžiųjų, o vėliau bus ir mažesnieji, nes logistiškai paimti ir išdalinti maistą pajėgiam.

 

 

Sutartyse būtų numatytos maisto perdavimo sąlygos ir išimtys – jo galėtų maisto neperduoti, jei jo kiekis būtų mažas ar kai neįmanoma užtikrinti maisto saugos reikalavimų.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Vidaus prekybos politikos skyriaus vedėjos Ingos Burlėgienės teigimu, šias sutartis sudarytų penkios įmonės, valdančios „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa“ ir „Lidl“ tinklus, kurie užima 77 proc. rinkos.

„Didžiausias atliekų kiekis ir susidaro šiose įmonėse“, – komisijoje trečiadienį teigė ji.  

2021 metais „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa“ ir „Lidl“ parduotuvėse susidarė 21 tūkst. tonų maisto atliekų, kituose prekybos tinkluose – 53 tonos, o didmeninėje prekyboje – 4,7 tūkst. tonų.

Pasak I. Burlėgienės, Lietuvoje veikia maždaug 56 labdaros ir paramos organizacijos, bet logistinius pajėgumus iš parduotuvių susirinkti maistą turi tik dvi, viena jų – „Maisto bankas“.

„Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius apgailestavo, kad atiduoti maistą labdarai nebus įpareigotos visos parduotuvės, mažieji tinklai, taip pat didmenininkai.

„Tikiuosi, kad čia yra tik pradžia, pradedam nuo didžiųjų, o vėliau bus ir mažesnieji, nes logistiškai paimti ir išdalinti maistą pajėgiam“, – teigė jis.

Seimas praėjusią savaitę leido nuo sausio 1-osios prekiauti pasibaigusio galiojimo, bet dar tinkamais vartoti maisto produktais, daugiausia bakalėjos prekėmis. Dabar tai daryti draudžiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Juozas

Taip ir nesuprantu, kaip reikėtų vadinti šitą valdžią. Pati save vadina liberalais. Tačiau perkratęs savo atmintį nerandu nei vieno sprendimo, atitinkančio liberalias nuostatas. Visi nutarimai tik drausti, apriboti, bausti... Dar su pasigardžiavimu aiškinant, kokio dydžio bauda laukia. Tai gal baudikais- draudikais vadinkime? Prekės parduotuvėse yra jų nuosavybė, ir ne kažkokioms burlėgienėms spręsti, ką su jomis daryti. Ir tuo labiau baudas skirti. Galima tik paprašyti teikti labdarą. Tegul aktyvistės geriau pasirūpina valstybės valdomų monstrų "Ignitis", "ESO" veikla. Kad nedidintų tarifų žmonėms vien tam, kad po metų galėtų pasidžiaugti išaugusiu pelnu ir milijoniniais dividentais.

Dar gera

"labdarai",o pasibaigusio galiojimo - uz aukso kaina vergams! Beje,ir prives dar tokio is Rytu ir Vakaru! Juk siuksles is Rusijos tai importuojame!

Yra paprastesnis variantas ir jis puikiai žinomas pasaulyje:

Baudos prekybininkams už išmetamą maistą. Ir ne šiaip sau 25 €, bet daugiatūkstantinės, kad šgal net šviestų bankrotas. Tada būtų priversti besibaigiančio galiojimo produktus pardavinėti kad ir po 1 centą, o tada apskritai imtų kristi maisto kainos. Daugelyje šalių taip yra ir nieko, prekybcentriai nebankrutuoja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS