Pirkti ir parduoti NT: savarankiškai ar bendradarbiaujant su agentūra? | kl.lt

PIRKTI IR PARDUOTI NT: SAVARANKIŠKAI AR BENDRADARBIAUJANT SU AGENTŪRA?

  • 0

Nekilnojamojo turto (NT) pardavimas ar įsigijimas gali kelti tikrą galvos skausmą – nuo ko pradėti ir kaip neapsigauti? Vieni šiuos klausimus sprendžia savarankiškai, kiti į pagalbą pasitelkia NT agentūras, tačiau pagrindiniai poreikiai išlieka – NT operacijas pirkėjai nori atlikti kuo greičiau ir ekonomiškai naudingiau.

Kiekvienas sprendimas, susijęs su nekilnojamojo turto operacijomis, turi savų pliusų ir minusų. Estijos kompanijos, valdančios vieną didžiausių NT skelbimų svetainę, „Ria.com Marketplaces“ ekspertas Nikolajus Zlotnickis apžvelgia tų sprendimų – būstą pirkti ir parduoti savarankiškai ar bendradarbiaujant su agentūra – privalumus ir trūkumus.

Pirkti ar parduoti savarankiškai

Nusprendus savarankiškai įsigyti arba parduoti NT, svarbu pasiruošti ir tam skirti laiko bei dėmesio. Jeigu siekiama parduoti, reikia savarankiškai padaryti nuotraukų, talpinti skelbimus įvairiose skelbimų svetainėse. Jeigu būsto ieškoma, atsižvelgti į tai, kad tradicinėse nekilnojamojo turto svetainėse siūloma tūkstančiai butų ir namų, tad norint atsirinkti sau tinkamiausią variantą – reikia apsišarvuoti kantrybe.

Vienas didžiausių privalumų NT perkant ar parduodant savarankiškai – galimybė sutaupyti. Ne paslaptis, jog agentūrai reikia sumokėti už tarpininkavimo paslaugas, komisinį turto pardavimo mokestį (vadinamąjį sėkmės mokestį). Tiesa, šios užduoties imantis savarankiškai reikia pasiryžti tam skirti daug laiko – atsiliepti į skambučius, atnaujinti skelbimus, susitikinėti su potencialiais klientais. Pirkimo ar pardavimo procesas gali užsitęsti ir kelis mėnesius, todėl, jeigu laiko yra ribotai, vertėtų apsvarstyti galimybę kreiptis į NT agentūrą.

Vienas didžiausių privalumų NT perkant ar parduodant savarankiškai – galimybė sutaupyti.

Pirkti ar parduoti su agentūra

Jeigu įvertinus laiko išteklius pasirenkama bendradarbiauti su NT agentūra, tikėtina, kad rezultatas – naujas būstas ar parduota erdvė – bus pasiektas greičiau. Vienas didžiausių privalumų NT parduodant ar perkant su agentūra – kiekvieno, net ir išrankiausio pirkėjo ar pardavėjo lūkesčius, biudžetą ir norus atitinkantys pasiūlymai.

NT brokeris ar įmonės darbuotojas dažniausiai puikiai pažįsta rinką, turi žinių ir kontaktų, todėl atrasti konkrečius ir labiausiai poreikius atitinkančius pasiūlymus užtrunka gerokai mažiau. Taip pat ekspertas pasirūpina reikalingų dokumentų paruošimu, kuris gali pareikalauti nemenkai dėmesio.

Žinoma, kaip ir kiekvienas būdas pirkti ar parduoti NT, bendradarbiavimas su agentūra turi savų minusų, kuriuos, prieš priimant sprendimą, taip pat reikėtų įvertinti. Pavyzdžiui, parduodant būstą su agentūra kyla rizika NT parduoti pigiau, kadangi siekdama paspartinti pardavimą agentūra gali paprašyti pardavėjo sumažinti kainą ir keliais tūkstančiais eurų. Taip pat reikia iš anksto įvertinti ir pasidomėti agentūros taikomais mokesčiais ir jų dydžiais.

Patikrinti butai, 360 laipsnių vaizdas ir socialiniai tinklai

N. Zlotnickis taip pat pastebi ir naują tendenciją nekilnojamojo turto operacijose. Pastaruoju metu tampa populiaru NT siūlyti ir ieškoti socialiniuose tinkluose „Instagram“ bei „Facebook“. Siekiant erdvę parduoti ar išnuomoti greičiau, turto skelbimams galioja tokios pačios socialinių tinklų taisyklės – patrauklios nuotraukos, dėmesį traukiantys vaizdo įrašai ir atsiliepimai.

Lygiai taip pat ir skelbimų svetainėse, nepaisant to, kaip nusprendžiama pirkti arba parduoti būstą – savarankiškai ar kartu su agentūra, svarbu pateikti bei gauti kokybišką pasiūlymą. Šiais laikais patogesnių būdų apžiūrėti būstus – gausu. Pavyzdžiui, 360 laipsnių vaizdas, ekspertų patikrinti NT objektai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS