Pirmieji žingsniai renovacijos link: kaip inicijuoti procesus? | kl.lt

PIRMIEJI ŽINGSNIAI RENOVACIJOS LINK: KAIP INICIJUOTI PROCESUS?

Nuo 2013 m. Lietuvoje yra sparčiai įsibėgėjusi Daugiabučių namų modernizacijos programa. Iki šios dienos programoje jau dalyvavo ir renovacijos nauda įsitikino daugiau nei 3,5 tūkst. daugiabučių gyventojų. Vis dėlto dalis Lietuvos gyventojų kol kas renovacijai nepasiryžo ir dar tik svarsto daugiabučio modernizacijos galimybę. Kaip žengti pirmuosius žingsnius renovacijos link ir kaip inicijuoti procesus?

Inicijuoti namo modernizaciją gali patys daugiabučio butų savininkai, tokiu atveju už procesą tampa atsakingas namo valdytojas. Juo gali būti tiek bendrijos pirmininkas, tiek gyventojų jungtinei veiklai atstovaujantis fizinis asmuo ar namą administruojančios įmonės įgaliotas žmogus.

Renovacija aptariama butų savininkų susirinkime

Norint pradėti renovacijos procesą, pirmiausia turi būti sušauktas daugiabučio butų savininkų susirinkimas. Inicijuotame susirinkime yra aptariamos galimybės atnaujinti namą ir gyventojams atsakoma į visus rūpimus klausimus apie renovaciją.

Apie šaukiamą susirinkimą organizatorius privalo pranešti iš anksto, likus ne mažiau kaip keturiolikai dienų. Verta paminėti, kad pranešime apie susirinkimą turi būti nurodyti organizatoriaus rekvizitai, susirinkimo data, laikas, vieta ir darbotvarkė.

Susirinkimo metu jo organizatorius turėtų aptarti informaciją apie namo būklę ir kaip modernizacija ją pagerintų. Organizatorius taip pat turėtų apžvelgti galimas renovacijos priemones, kurios padėtų ne tik pagerinti daugiabučio energinį efektyvumą, užtikrinti mažesnes sąskaitas, bet ir pagerinti gyvenimo kokybę.

Svarbu aptarti ir finansinius klausimus

Dar vienas svarbus aspektas, kurį reikia aptarti pirmojo susirinkimo metu, – pastato atnaujinimo sąlygos. Gyventojai, įvykus pirmajam susirinkimui, turi būti susipažinę su informacija apie tai, kokią paramą gali suteikti valstybė, kokie žmonės turi teisę gauti šimtaprocentinę kompensaciją ir su kitais finansavimo ypatumais.

Dalyvauti susirinkimuose taip pat galima pakviesti Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA), administruojančios renovacijos projektų įgyvendinimą Lietuvoje, atstovą ar net finansinės institucijos specialistų, kurie gyventojams galėtų atsakyti į visus svarbius klausimus apie renovaciją ar finansavimą.

Inicijuoti renovaciją gali ir savivaldybė

Daugiabučio renovacijos procesą inicijuoti gali ir savivaldybė, kuri pasirenka daugiausia energijos vartojančius daugiabučius namus.

Apie šį siūlymą savivaldybė turi pranešti daugiabučio butų savininkams ir sulaukti jų pritarimo. Butų savininkams pritarus, savivaldybė paskiria projekto administratorių, kuriuo gali būti ne pelno organizacija arba kita savivaldybei pavaldi įmonė.

Renovacijai turi pritarti dauguma

Tiek gyventojams, tiek savivaldybei inicijavus renovaciją, daugiabučio atnaujinimo procesus galima pradėti tik tuo atveju, jei tam pritaria ne mažiau nei 55 proc. namo butų savininkų. Jei renovaciją inicijavo patys gyventojai, pritarę šiam procesui jie turi išsirinkti projekto administratorių – tai padaryti labai svarbu.

Projekto administratorius yra atsakingas už visų būsto renovacijos etapų eigos priežiūrą, bendravimą su rangovais, techniniais prižiūrėtojais, valstybinėmis įstaigomis ir pačiais gyventojais.

Valstybės parama renovacijai

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvauti ir gauti valstybės paramą gali daugiabučiai namai, kurie buvo pastatyti pagal iki 1993 m. galiojusius techninius reikalavimus ir turintys tris arba daugiau butų.

Parama, kurią numato Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymas, skiriama pastatams, kurie po atnaujinimo pasiekia B arba didesnę pastato energinio naudingumo klasę, o po renovacijos sutaupo ne mažiau kaip 40 proc. šilumos energijos sąnaudų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

nuomone

gyventojai gerai pagalvokite zengdami ta zinksni tai ne tvoros pastatymas isardo visus balkonus o sutvarkyti nebesugeba taip ir vargsta gyventojai visada pritruksta pinygu issvaisto iki renovacijos

Anonimas

Tie, kas bandė domėtis renovacijom, pastaraisiais metai prisiskaitė daug straipsnių apie ištisines apgaules statybų sektoriuose ir apie renovacijas tikrai nebegalvoja, jas tiesiog atmetė. Bet statybininkams tai geras biznis - nieko gero nepadaryti, o pinigus iš žmonių išlupti ir juos per paskolas paversti benamiais.

Šį sakinį

Šį sakinį "Vis dėlto dalis Lietuvos gyventojų kol kas renovacijai nepasiryžo ir dar tik svarsto daugiabučio modernizacijos galimybę", sąžininga rašeiva pakeistų sakinkiu "Protingi žmonės niekada nesiims daugiabučių renovacijos, o savo pinigus geriau išleis naujo namo ar sklypo įsigijimui. Nes supuvėkus remontuoti yra tas pats kaip išmesti pinigus pro langą". _____________________ Na bet straipsnis užsakytas funkcionierių, tad... vienas kitas kvailiukas gal ir užkibs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS