M. Danielė sukritikavo pokyčius dėl elektroninių cigarečių: tai – paprasčiausias noras drausti | kl.lt

M. DANIELĖ SUKRITIKAVO POKYČIUS DĖL ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ: TAI – PAPRASČIAUSIAS NORAS DRAUSTI

  • 3

Antradienio vakarą Seimas balsavo už tai, kad elektroninės cigaretės nuo 2023 metų galėtų būti tik tabako skonio ir kvapo. Verslininkai stveriasi už galvų, o valdžia ramina – laiko pasiruošti duos, praneša „Labas vakaras, Lietuva“.

Dar 2013-aisiais panašias įstatymo pataisas rengęs Vytenis Andriukaitis įsitikinęs –  tabakas turi kvepėti kaip tabakas. „Tabako dūmai neturi kvepėti rožėmis“, – tarstelėjo jis.

Verslininkams kyla klausimas, kaip apibrėžiama tabako sąvoka. Pasak jų, tabakas, bendrąja prasme, tai – deganti žolė. Tačiau, kokia ta žolė, ir koks jos skonis, niekas neįvardija. Todėl visa ši situacija – juokinga.

Politikai tikina – draudimas skirtas atbaidyti nuo rūkymo. Anot jų, elektroninės cigaretės daro ne mažesnę žalą sveikatai negu įprastos. Mat, tabaką su skoniu žmonės nesąmoningai įkvepia giliau nei be skonio. Tad ir žala jo – didesnė.

„Žmogus įprastai nekvėpuoja tokių visokių medžiagų. Įprastiniame ore jų nėra. Ir tai, kad jis jų prisikvėpuoja, kokią tai turės žalą sveikatai, mes šiandien pasakyti negalime. Tai yra spekuliatyvu – tie pasakymai, kad tai yra mažiau pavojinga“, – sakė Seimo narys Aurelijus Veryga.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tačiau ne visiems šis draudimas atrodo logiškas. Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė kolegų iniciatyvą vadino paprasčiausiu noru drausti. Ji tikina, kad elektroninės cigaretės nėra tokios kenksmingos.

„Elektroninės cigaretės yra pripažįstamos kaip mažiau žalingos sveikatai. Taip pat beveik nežalingos, ar, tikėtina, visai nežalingos aplinkai. Tokios valstybės kaip Naujoji Zelandija, Jungtinė Karalystė yra įtraukusios elektronines cigaretes į nacionalines kovos prieš rūkymą programas ir naudoja tai kaip priemonę padėti žmonėms atsisakyti rūkymo“, – aiškino Seimo narė Morgana Danielė.

„Čia – senas kaip gyvenimas argumentas. Jis neturi pagrindo. Jis tiesiog yra naudojamas kaip argumentas, už kurio nėra tyrimų ir statistinio įvertinimo“, – kalbėjo buvęs Eurokomisaras V. Andriukaitis.

Draudimų buvo ir anksčiau – elektroninės cigaretės su kofeinu ar kitais energijos suteikiančiais priedais, kancerogeninėmis ar toksiškomis savybėmis Lietuvos nepasiekia jau beveik dešimtmetį.

„Diskusija ne tiek apie pačius priedus arba jų žalą, kiek apie patį tabaką arba nikotiną ir jo žalą, nes, kalbant apie tai, kad reguliarus rūkymas ir pasekmės sveikatai, tikrai priklauso nuo intensyvumo ir dažnumo. Ir turbūt ne mentolas ar kitos priemonės turi blogąsias pasekmes, bet tai, kas rūkoma“, – sakė Narkotikų tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius Renaldas Čiužas. 

Anot elektronines cigaretes pardavinėjančio prekybininko, žmonės rūkyti nemes. O štai prekybininkams įstatymas sukels daug sunkumų.

„Didelė dalis asortimento yra būtent skysčiai. Jei skysčių be skonio neliktų, tai netektume 80-90 proc. asortimento savo prekių. Tai būtų didelė žala mums“, – dar nežinodamas, kad Seimas priims nepalankų sprendimą, sakė „Ecodūmo“ Vilniaus regiono vadovas Valentas Štakonas.

Tačiau politikai ramino – esą laiko pasiruošti duos užtektinai ir įmonės daug pinigų nepraras. Dabar neleidžiama tiekti elektroninių cigarečių ir jų pildiklių su skysčiu, kuriame yra vitaminų ar kitų priedų, keliančių įspūdį, kad jos – naudingos sveikatai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Patyręs

Kaljanas padaromas iš kupranugarių "kiziako", sumaišanį jį su kvapniomis žolelėmis. Nepagardinto - jo niekas nerūkytų.

Tiesa kita

Ne tik elektroninės cigaretės bet ir kaljano rūkymas kenkia plaučiams. Ir tyrimų tai patvirtinančių yra daug.

123

Netinksmos nuotraukos. Neisijauskit.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS