Pokyčiai parduotuvėse: nuo liepos nebeliks vienkartinių plastiko gaminių | kl.lt

POKYČIAI PARDUOTUVĖSE: NUO LIEPOS NEBELIKS VIENKARTINIŲ PLASTIKO GAMINIŲ

  • 2

Nuo liepos Lietuvoje įsigalios draudimas prekiauti vienkartiniais plastiko gaminiais.

„Liko paskutinis mėnuo, kai susiduriame su vienkartiniais plastikiniais stalo įrankiais, lėkštėmis, gėrimų maišikliais, ausų krapštukais, prie oro balionų tvirtinimo detalėmis ir jiems laikyti skirtomis lazdelėmis, iš polistireninio putplasčio pagaminta maisto tara bei iš aerobiškai skaidaus plastiko pagamintais gaminiais“, – feisbuke rašo eurokomisaras Virginiijus Sinkevičius.

Pasak eurokomisaro, plastikas yra vertingas išradimas, tačiau, jei jis naudojamas neatsakingai, gali tapti žalingas.

„Daugiau nei 80 proc. šiukšlių jūrose ir vandenynuose yra plastikas. Ir dažniausia tas, kuris mums tarnauja vos keliolika minučių, o paskui šimtmečius kenkia ir planetos, ir mūsų sveikatai“, – akcentuoja V. Sinkevičius.

„Mes turime puikių alternatyvų, kurios jau nuo liepos 3 dienos padės apsaugoti mūsų aplinką, sveikatą ir pinigines.

O iki tol, turime padėti paskutinius pasiruošimo žingsnius tam, kad šis pokytis įvyktų sklandžiai. Toks žingsnis žengtas šiandien: pristatėme gaires, kurios užtikrins, kad visoje Europos Sąjungoje naujosios taisyklės būtų taikomos teisingai ir vienodai“, – teigia erokomisaras.

Primename, kad vienkartinių plastiko gaminių draudimas ES įsigaliojo nuo 2021 metų. Tačiau siekiant, kad verslas spėtų prisitaikyti prie naujų sąlygų, Lietuva yra nutarusi galutinai įgyvendinti ES direktyvą nuo šių metų liepos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

1ajam

Deja, primityvus namų ūkis atgyveno. Sovietiniais laikais ir rašiklių rašalą keisdavo ir sargius siūlydavo išsiplauti... milijardų atliekų perdirbimo namudininkų perdirbėjų nebus, Galima sugalvoti ir pramoninę atliekų tvarkymo sistemą taip, kad vienkartinio niekalo neliktų.

Nešvaistykite plastiko pakuočių - jos ilgam pavers

Nesuprantu vienkartinio naudojimo. Kiekvienas indas, padėkliukas namų ūkyje daugybę kartų ir daugybę metų tarnauja ir taupo pinigus. Kam man pirkti pieštukinę, jei pirkau kažką indelyje supakuotą? Kam pirkti dėžutes raštinės smulkmenos surūšiuoti ir sudėlioti, jei net ir maistą perku visokiuose indeliuose, dėžutėse? O siuvimo reikmenims surūšiuoti ir sudėlioti? Geriu kavą, arbatą, valgau vaisius ir daržoves. Kiekvienai rūšiai turiu plastiko pakuočių, kurias panaudoju šios lupenoms, atliekoms džiovinti, kad vėliau jas atitinkamai panaudočiau kaip trąšą darželio gėlėms ir kt. augalams, ir daugiabutyje. medžiams po langu - iškapstei duobutę, subėrei sausas kad ir bulvių lupenas, užbarstei žeme, ir jos ten natūraliai pus ir maitins medį įv. medžiagomis... Ir maišeliai - tinka atliekų rūšiavimui prieš metant į konteinerius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS